Δευτέρα 30 Ιουνίου 2008

Οικισμοί της Λευκάδας

Πόλη Λευκάδας

Την πόλη της Λευκάδας την είδαμε μόνο όταν φτάσαμε και καθώς φεύγαμε από το νησί και δεν σταματήσαμε ούτε καν για καφέ. Από το λίγο λοιπόν που είδα, δεν θυμίζει σε πολλά πόλη σε νησί, ούτε στο χτίσιμο ούτε και στο μέγεθος. Με εξαίρεση την τεράστια μαρίνα που είναι γεμάτη ιστιοπλοϊκά, κατά τα άλλα μοιάζει με οποιαδήποτε επαρχιακή πόλη. Φαντάζομαι πως θα έχει και κάποιες ομορφιές και ενδιαφέροντα σημεία αλλά εμείς τα παραβλέψαμε. Η πόλη καταστράφηκε με τον σεισμό του 1948 και ξαναχτίστηκε, ενώ σήμερα η κεντρική πλατεία είναι τα πιο όμορφα σημεία της πόλης. Από αξιοθέατα έχει το Κάστρο Σάντα Μαύρα το οποίο αντικρίζετε στα δεξιά σας λίγο πριν περάσετε την πλωτή γέφυρα και μπείτε στο νησί καθώς και ένα αρχαιολογικό μουσείο.

Νυδρί

Το Νυδρί είναι αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο τουριστικό κέντρο του νησιού. Ο δρόμος του λιμανιού αλλά και ο κεντρικός δρόμος που διασχίζει το χωριό είναι γεμάτος με ταβέρνες, καφετέριες, μαγαζιά με τουριστικά είδη και φυσικά ξενοδοχεία και δωμάτια. Το λιμάνι κατακλύζεται από τουριστικά σκάφη που κάνουν τις ημερήσιες κρουαζιέρες και σκάφη αναψυχής και ιστιοφόρα. Καθ΄όλη τη διάρκεια της ημέρας υπάρχει ζωή και πολύ περισσότερο το βράδυ που οι ταβέρνες και τα cafe πλημμυρίζουν από κόσμο. Δεν είναι το πιο γραφικό χωριό του νησιού αλλά είναι αρκετά ευχάριστο για μια βραδινή βόλτα, αρκεί να μην σας ενοχλεί ο πολύς κόσμος. Έχει πάντως τις περισσότερες επιλογές για φαγητό και διασκέδαση, αφού εκτός από τις ταβέρνες είδαμε και Ιταλικά, αλλά μέχρι και Κινέζικο εστιατόριο και για νυχτερινή διασκέδαση από barάκια μέχρι club και club για Άγγλους τουρίστες.

Βασιλική

Βασιλική 2Στα νότια του νησιού βρίσκεται το χωριό Βασιλική, ένας γραφικός αλλά και τουριστικός παραθαλάσσιος οικισμός. Βασιλική 3Στην Βασιλική η ζωή την ημέρα βρίσκεται στο δεξί άκρο της παραλίας, όπου βρίσκονται και εξασκούνται εκατοντάδες windsurfers και το βράδυ μεταφέρεται στο λιμανάκι. Εκεί δίπλα στις ψαρόβαρκες μέσα στο λιμανάκι και τα ιστιοπλοϊκά στον μόλο, Βασιλική 4κατά μήκος του λιμανιού υπάρχουν πολλά εστιατόρια και cafe, το ένα μετά το άλλο, που το βράδυ μετατρέπονται σε μπαράκια. Ανάμεσα τους υπάρχουν και αρκετά μαγαζιά με τουριστικά και αναμνηστικά. Αξίζει να κάνετε μια πρωινή βόλτα στα λιθόστρωτα σοκάκια του χωριού με τα στολισμένα με λουλούδια σπίτια.

Άγιος Νικήτας

Άγιος Νικήτας 1Ο Άγιος Νικήτας είναι από τα πιο γραφικά τουριστικά χωριά του νησιού. Το ότι η κυκλοφορία των αυτοκινήτων δεν επιτρέπεται μέσα στο χωριό βοηθάει στο να αποπνέει μια ηρεμία στους επισκέπτες του. Άγιος Νικήτας 2Ο κεντρικός δρόμος του χωριού είναι ένας πεζόδρομος που ξεκινάει από τον δρόμο, εκεί που αφήνεις το αυτοκίνητο, και φτάνει μέχρι την μικρή παραλία του χωριού. Ο πλακόστρωτος αυτός δρόμος έχει εκατέρωθεν ταβέρνες, ενοικιαζόμενα δωμάτια και μαγαζάκια, Άγιος Νικήτας 3ενώ από τις ασβεστωμένες πέτρινες μάντρες των σπιτιών κρέμονται πολύχρωμα λουλούδια. Πάνω από την παραλία υπάρχουν πολλά καφέ και ταβέρνες με θέα τον κόλπο. Ενοικιαζόμενα δωμάτια υπάρχουν σκόρπια σε όλο το χωριό.

Καρυά

Καρυά 1Αν θέλετε να κάνετε ένα διάλειμμα από τις παραλίες, δεν έχετε παρά να επισκεφτείτε το ορεινό χωριό Καρυά. Για να φτάσετε εδώ θα ακολουθήσετε μια όμορφη διαδρομή μέσα από τις κατάφυτες πλαγιές του νησιού. Το χωριό δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τα ορεινά χωριά της ηπειρωτικής Ελλάδας, Καρυά 2με πλακόστρωτους δρόμους, πέτρινα παραδοσιακά σπίτια και την κεντρική πλατεία που είναι σκεπασμένη από μεγάλα πλατάνια. Το χωριό έχει παράδοση στα κεντήματα και υπάρχουν αρκετά μαγαζιά που μπορείτε να χαζέψετε και να ψωνίσετε. Στην κεντρική πλατεία μπορείτε να κάτσετε να φάτε ή να πιείτε καφέ, Καρυά 3αφού υπάρχουν δυο ταβέρνες και δύο καφενεία. Αν σκοπεύετε να κάτσετε και μετά την δύση του ηλίου καλό θα ήταν να έχετε μαζί σας μια ζακέτα αφού το βράδυ η θερμοκρασία πέφτει αισθητά.

Σύβοτα

Σύβοτα 1Τα Σύβοτα είναι ένα μικρό παραθαλάσσιο χωριό στα νότια του νησιού. Το λιμάνι του φιλοξενεί πάρα πολλά ιστιοφόρα αρμονικά με τις βάρκες των ντόπιων ψαράδων. Σύβοτα 3Πάνω στο λιμάνι υπάρχουν πολλές ταβέρνες και καφέ αλλά κοντά στο χωριό, στον μεγάλο αυτόν κόλπο δεν υπάρχει παραλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: