Δευτέρα 30 Ιουνίου 2008

Camping στη Λευκάδα

Πολυάριθμες είναι οι επιλογές για αυτούς που θα επισκεφτούν την Λευκάδα με σκοπό να κάνουν camping.

Ελεύθερο camping
Όταν πήγαμε στην Λευκάδα δεν πήγαμε με σκοπό να κάνουμε ελεύθερο camping οπότε δεν ξέρω τι παίζει από πρώτο χέρι. Παρ’ολα αυτά ξέρω αρκετό κόσμο που το έχει κάνει και επίσης είδαμε αρκετές σκηνές όσο ήμασταν εκεί. Όπως συνηθίζεται με το ελεύθερο camping συνήθως γίνεται σε απόμερες παραλίες, μακριά από τα πολλά μάτια. Παρ’όλα αυτά έχω ακούσει για ελεύθερη κατασκήνωση στους Εγκρεμνούς και είδαμε και σκηνές στο Κάθισμα. Άλλες παραλίες στις οποίες είχε κάποιες σκηνές ήταν ο Γυαλός και τα Πευκούλια που μάλιστα έχουν και δέντρα για ίσκιο (λίγα όμως είναι αρκετά ψηλά). Όπου και να διαλέξετε να πάτε, προσοχή γιατί σε τόσο τουριστικό νησί θα το έβρισκα λογικό να κυνηγάνε το ελεύθερο και επίσης, φροντίστε τη φύση και μην αφήσετε πίσω το παραμικρό.

Οργανωμένο camping
Όταν επισκέφτηκα το νησί τον Ιούνιο του 2008, η παρέα μου και εγώ είχαμε αποφασίσει να μείνουμε σε οργανωμένο camping και έτσι μέχρι να βρούμε αυτό που μας ταιριάζει περισσότερο, πήγαμε και είδαμε τα περισσότερα camping του νησιού. Όλα τα camping που είδαμε ήταν αξιοπρεπή, με χώρους με σκιά, καθαρές τουαλέτες και αρκετό χώρο για στήσιμο αλλά το αρνητικό ήταν πως σε κανένα δεν υπήρχε η παρεϊστικη ατμόσφαιρα που υπάρχει στα camping γιατί πολύ απλά δεν υπήρχαν σκηνές, παρά μόνο τροχοβίλες, βορειοευρωπαίων (κυρίως συνταξιούχων) παραθεριστών. Πιστεύω πως στα μέσα καλοκαιριού η κατάσταση θα είναι καλύτερη.

Θα αναφερθώ στο καθένα ξεχωριστά και μιας και όλα βρίσκονται παραλιακά (ή σχεδόν παραλιακά) θα ακολουθήσω φορά κυκλική, σύμφωνη με αυτή των δεικτών του ρολογιού.

Καρυώτες και Επίσκοπος
Στην ανατολική πλευρά του νησιού ανάμεσα στην πόλη της Λευκάδας και το Νυδρί βρίσκονται 2 οργανωμένα camping, οι Καρυώτες και ο Επίσκοπος. Επειδή όμως η περιοχή δεν μας άρεσε, δεν σταματήσαμε σε αυτά τα δυο και προχωρήσαμε προς τα νότια. Προσπερνώντας το Νυδρί και το Βλυχό και στο δρόμο προς το ακρωτήρι Γένι, φτάσαμε στον όρμο Δεσίμι, στον οποίο βρίσκονται άλλα δυο camping. Το «Δεσίμι» που βρίσκεται στο δεξί μέρος της παραλίας και το «Σάντα Μαύρα» στο αριστερό. Η παραλία στον όρμο αυτό δεν είναι καθόλου εντυπωσιακή, αφού η λωρίδα της παραλίας είναι στενή, με χαλίκι και η θάλασσα σίγουρα δεν θυμίζει της ξακουστές θάλασσες του νησιού.

Camping Δεσίμι
Στην είσοδο υπάρχει ένα μικρό parking και αφού προσπεράσεις το εστιατόριο, φτάνεις στον κυρίως χώρο του camping στον οποίο βρίσκονται σταθμευμένες τροχοβίλες (οι οποίες όπως προανέφερα, κυριαρχούν κατά κράτος σε όλα τα camping). Δεν μας έκανε αίσθηση να στήσουμε εκεί και έτσι ο τύπος του camping μας πήγε και μας έδειξε ένα άνοιγμα, στην άκρη και της παραλίας, υπερυψωμένο που ανεβαίνεις από σκαλιά και το οποίο είναι καλυμμένο με καλαμωτές για ίσκιο και έχει θέα ολόκληρο τον κόλπο. Αν και η θέα ήταν πολύ δελεαστική, πήγαμε να δούμε και τα άλλα camping. Η τιμή που μας έκανε (μέσα Ιουνίου δηλαδή low season), ήταν για τρία άτομα με μια σκηνή και ένα αυτοκίνητο (να το παρκάρουμε μέσα), 20 ευρώ.

Σάντα Μαύρα
Κατευθυνθήκαμε στην άλλη άκρη της παραλίας για να δούμε το άλλο camping το οποίο από την πρώτη ματιά φάνηκε λίγο πιο οργανωμένο, με ταμπελίτσες και ονομασίες για τις θέσεις για τις τροχοβίλες κτλ. Δυστυχώς και εδώ δεν υπήρχε ούτε μια σκηνή και ο χώρος που μας έδειξαν για να στήσουμε ήταν τελείως άχαρος: ένα μικρό άνοιγμα ανάμεσα σε κάποια δέντρα, στο κέντρο ακριβώς της έκτασης και δίπλα στον εσωτερικό δρόμο. Οι τουαλέτες, όπως και στο προηγούμενο ήταν καθαρές αλλά δεν είχε το ατού που είχε το προηγούμενο, τη θέα. Η τιμή ήταν επίσης η ίδια, 20 ευρώ.

Μικρός Γιαλός
Επόμενη στάση μετά από μια διαδρομή γεμάτη στροφές, το camping στο Μικρό Γιαλό, το οποίο βρίσκεται σε πλαγιά και στο πάνω μέρος είναι η reception, κάποια δωμάτια που νοικιάζουν και η πισίνα και στο κάτω μέρος είναι το camping. Πολύς χώρος, αρκετά δέντρα και ίσκιος, καθαρό και με καθαρές τουαλέτες. Υπήρχαν λιγότερα τροχόσπιτα και κάποιες σκηνές. Ατού η όμορφη παραλία με τα γαλαζοπράσινα διάφανα νερά. 24 ευρώ ήταν η τιμή εδώ.

Καστρί
Πάλι μετά από μια ατελείωτη σειρά από στροφές και στη συνέχεια ένα σύντομο χωματόδρομο, φτάσαμε στο camping Καστρί. Το camping ήταν πολύ όμορφο, σε πολλαπλά επίπεδα, όπου ψηλά βρίσκεται η reception, το εστιατόριο (που δεν λειτουργούσε) και ένα μικρό mini market. Πηγαίνοντας από το μονοπάτι προς τη θάλασσα, υπήρχε πολύς χώρος για σκηνές, κάποιες θέσεις με θέα τη θάλασσα και κάποιες με λιγότερο ή περισσότερο ίσκιο. Αυτό είναι το πιο φυσικό από τα οργανωμένα camping αφού όσο πήγαινες προς τα χαμηλότερα επίπεδα, οι ανθρώπινες παρεμβάσεις γίνονται όλο και λιγότερες. Σε κοντινή απόσταση υπάρχει ένας πολύ όμορφος κολπίσκος με άσπρο βότσαλο και γαλάζια νερά. Όταν πήγαμε, ήταν σχεδόν άδειο (3-4 σκηνές μονάχα) και μας ζήτησαν 26 ευρώ.

Βασιλική
Ήταν το τελευταίο camping που μας είχε μείνει να δούμε και αυτό που είχαμε εναποθέσει από την αρχή τις περισσότερες μας ελπίδες. Και σε αυτό φυσικά επικρατούσαν τα τροχόσπιτα αλλά ο χώρος ήταν πολύ περιποιημένος, με ηλεκτροδότηση, γρασίδι και φυσική σκιά στους χώρους κατασκήνωσης, πολλές και καθαρές τουαλέτες και ντους και ένα εστιατόριο που δεν λειτουργούσε. Επίσης σημαντικό ήταν πως είναι σε πολύ κοντινή απόσταση από το χωριό της Βασιλικής και έτσι μπορείς να πεταχτείς ανά πάσα στιγμή για να κάνεις τη βόλτα σου. Αντίθετα στα προηγούμενα camping (με εξαίρεση αυτό στο Μικρό Γυαλό), το πλησιέστερο χωριό απείχε αρκετά χιλιόμετρα. Επίσης ακριβώς απέναντι από την είσοδο υπάρχει super market. Έτσι μετά από και την καλή τιμή που μας έκανε η ιδιοκτήτρια κ. Κική, 22 ευρώ τη βραδιά, αποφασίσαμε να σταματήσουμε την περιπλάνηση μας προς εύρεση καταλύματος και να στήσουμε εκεί. Ο κόσμος στο camping, ειδικά τις πρώτες μέρες, ήταν αποκλειστικά βορειοευρωπαίοι και Ιταλοί, είτε συνταξιούχοι είτε νεαρά ζευγάρια με παιδάκια, με τροχοβίλες, πολλοί εκ των οποίων είχαν έρθει στο νησί για να κάνουν windsurf, αφού η παραλία της Βασιλικής, αν και σαν παραλία δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο, είναι από τις καλύτερες στον κόσμο για εκμάθηση windsurfing.

Κάθισμα
Είχαμε ακούσει πως υπάρχει άλλο ένα camping, το μοναδικό στην δυτική (και πιο άγρια αλλά και όμορφη) πλευρά του νησιού, κάπου μεταξύ της παραλίας Κάθισμα και το χωριού Άγιος Νικήτας αλλά όταν φτάσαμε μας είπαν πως ήταν δημοτικό και πως έχει κλείσει. Καλό θα ήταν να έχετε πάντως το νου σας αν πάτε στο νησί με σκοπό να κατασκηνώσετε, μήπως και ξανανοίξει.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Στη Βασιλική που πήγατε, ποιο ήταν το κάμπινγκ?? το "Βασικλική Beach"?? ή υπάρχει κι άλλο? Και τί προτείνεις?? Να κλείσω χώρο για τα μέσα Αυγούστου ή θα βρω εκεί αν πάω?

greek_traveler είπε...

Φίλε/η, ένα camping υπάρχει στη Βασιλική οπότε μη φοβάσαι, δεν θα το μπερδέψεις με άλλο. ;)

Εγώ γενικά είμαι της άποψης πως σε ένα κάμπινγκ σαν και αυτό κάπου θα βρεις να στήσεις και ας μην έχεις κλείσει. Επειδή όμως δεν θέλω να σε πάρω στο λαιμό μου και επειδή μιλάμε για μέσα Αυγούστου, ίσως να είναι κάπως πιο φρόνιμο να κλείσεις από πριν. Το καλό είναι πως ακόμη και στην χειρότερη περίπτωση, όπου δηλαδή είναι full, υπάρχουν τόσα camping στο νησί που θα βρεις κάπου αλλού.

Ανώνυμος είπε...

Ποιο είναι το κοντινότερο camping στο Πόρτο Κατσίκι?
Τί πληροφορίες έχετε για αυτό??
Ευχαριστώ!