Κυριακή 29 Μαρτίου 2009

Κρατήστε επαφή ενώ ταξιδεύετε (χωρίς να πληρώνετε τα μαλλιά της κεφαλής σας) Ι

"Που είσαι αγόρι μου; Που χάθηκες και ανησυχήσαμε" είναι τα λόγια της μητέρας μου κάθε φορά που τηλεφωνώ στους γονείς μου ενώ ταξιδεύω. Κακά τα ψέματα,ξεχνιέμαι εύκολα. Συχνά κάνω μέρες να επικοινωνήσω και να διαβεβαιώσω τους γονείς μου πως είμαι καλά και να τους ενημερώσω σε ποια περιοχή και ενίοτε σε ποια χώρα βρίσκομαι.

Το να κρατάς επαφή με την οικογένεια σου και τους φίλους σου στο σπίτι αλλά και με τους νέους σου φίλους που γνωρίζεις ταξιδεύοντας ποτέ δεν ήταν ευκολότερο. Το internet και τα κινητά τηλέφωνα καθιστούν δυνατή την επικοινωνία ανά πάσα στιγμή από οποιαδήποτε (σχεδόν) γωνιά του πλανήτη. Αυτό που ακολουθεί είναι ένας οδηγός με τα διάφορα μέσα επικοινωνίας για τον ταξιδιώτη.

Internet:
Το internet πραγματικά ήρθε και μας έσωσε, λόγω ευκολία και χαμηλού κόστους. Σε όποια χώρα και να βρίσκεσαι πάντα (εύκολα ή δύσκολα) θα βρεις ένα internet cafe ή κάποιο ξενοδοχείο ή υπηρεσία με σύνδεση στο internet. Μερικές φορές θα πρέπει να είσαι οπλισμένος με υπομονή γιατί οι ταχύτητες μπορεί να είναι τραγικά αργές αλλά τη δουλειά σου θα την κάνεις.
τουρίστρια και μοναχός σε internet cafe στην Ταϊλάνδη
photo by sara y tzunky

e-mail
Το πιο απλό πράγμα είναι να στείλουμε ένα e-mail. Απαραίτητο είναι να έχεις ένα λογαριασμό σε κάποια web based e-mail υπηρεσία (πχ gmail, yahoo, hotmail κτλ) ώστε να μπορείς να διαβάζεις και να στέλνεις e-mail χωρίς να χρειάζεσαι κάποιο πρόγραμμα (πχ Outlook). Από εκεί και πέρα τα πράγματα είναι απλά. Εγώ συνήθως ανά μερικές βδομάδες γράφω ένα μεγάλο e-mail αναφέροντας τα νέα μου και τα highlights του ταξιδιού μου από το τελευταίο e-mail και μετά και το αποστέλω σε όλους μου τους φίλους. Εκτός από αυτό όμως γράφω και μικρότερα και ξεχωριστά e-mails για πιο προσωπική επαφή.

blogs
Μια καλή λύση αντί για τα μακροσκελή e-mails που αναφέρω παραπάνω είναι να διατηρείς ένα προσωπικό blog όπου εκεί να παραθέτεις τα νεότερα και τις λεπτομέρειες του ταξιδιού σου. Υπάρχουν πολλές δωρεάν υπηρεσίες που προσφέρουν blogs σε ταξιδιώτες (travelpod, travelblog κα) προσφέροντας τη δυνατότητα εκτός από τα κείμενα να ανεβάζεις και φωτογραφίες, video ακόμη και να εμφανίζεται η θέση σου στον παγκόσμιο χάρτη. Με αυτό τον τρόπο δεν γεμίζεις το inbox των φίλων σου με e-mail που ίσως να μην διαβάζουν καν. Όποιος ενδιαφέρεται, πάει στο blog και διαβάζει, αφήνει μηνύματα κτλ. Μόνο προσοχή, αν το blog δεν είναι private, τότε μπορεί να το διαβάζει ο καθένας, οπότε καλό είναι να αποφεύγονται οι πολύ προσωπικές πληροφορίες.

social networking
Αυτό είναι φρούτο των τελευταίων ετών αλλά είναι πολύ βολικό, ιδίως για να κρατάς επαφή με άτομα που γνώρισες στο ταξίδι. Όταν ταξιδεύεις ο χρόνος που περνάς on-line είναι συνήθως περιορισμένος και έτσι σπάνια κάθεσαι να γράψεις e-mail σε κάποιον που δεν ξέρεις καλά και δεν περιμένει νέα σου. Με τα διάφορα social networks (facebook, myspace κα) μπορείς να στείλεις εύκολα και γρήγορα σύντομα μηνύματα σε άλλους χρήστες. Επίσης μπορείς να ανακοινώσεις εύκολα το που βρίσκεσαι και το που πας σε όλους σου τους φίλους και αν κάποιος είναι ή πηγαίνει στο ίδιο μέρος μπορείτε να συναντηθείτε. Τέλος μπορείς να ανεβάσεις τις φωτογραφίες που έχεις τραβήξει φίλους σου και να τις μοιραστείς μαζί τους, αποφεύγοντας έτσι να στείλεις τεράστια e-mail με δεκάδες φωτογραφίες.

instant messaging
Με τον τρόπο αυτό βλέπεις ποιοι φίλοι σου είναι συνδεδεμένοι τη στιγμή που είσαι και εσύ και μπορείτε να μιλήσεις με γραπτά μηνύματα (chat) έχοντας ζωντανή επικοινωνία.

ιντερνετικό τηλέφωνο
Καλά όλα τα παραπάνω αλλά πολλές φορές ο γραπτός λόγος δεν φτάνει και θες να μιλήσεις πραγματικά με κάποιον. Και πάλι μέσω internet μπορείς να το κάνει εύκολα και φτηνά χρησιμοποιώντας κάποια vo-ip υπηρεσία (skype κα). Με τον τρόπο αυτό μπορείς είτε να καλέσεις από τον υπολογιστή που βρίσκεσαι κάποιον άλλο υπολογιστή και να μιλήσεις με μικρόφωνο και ακουστικά (δωρεάν) είτε ακόμη καλύτερα, να τηλεφωνήσεις σε οποιοδήποτε σταθερό ή κινητό τηλέφωνο από τον υπολογιστή (με χρέωση). Απαραίτητο είναι ο υπολογιστής που βρίσκεσαι να έχει εγκατεστημένο το πρόγραμμα και εσύ να έχεις λογαριασμό στην υπηρεσία. Στην περίπτωση που θες να κάνεις τηλεφώνημα σε σταθερό ή κινητό πρέπει επίσης να έχεις προαγοράσει κάποιες μονάδες. Όπως και να έχει είναι πολύ φθηνότερο από το να καλέσεις από κανονικό τηλέφωνο. Ειδικά αν καλείς σε σταθερό είναι σχεδόν τσάμπα.

η συνέχεια

Δεν υπάρχουν σχόλια: