Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2009

Στις βόρειες ακτές του Όρεγκον

Δύο μέρες διάβαζα και έκανα σχέδια για τη σύντομη εκδρομή μας. Έρευνα σε 3 sites, 2 ταξιδιωτικούς οδηγούς και με ανοιχτό πάντα το google earth για να βλέπω τη διαδρομή και φωτογραφίες από τα διάφορα μέρη από τα οποία θα περνάγαμε. Υπερβολικός; Σίγουρα αλλά είναι η πρώτη μου εκδρομή στην ήπειρο (η επίσκεψη μου πριν από 20+ χρόνια δεν μετράει αφού ήμουν τόσο μικρός που δεν θυμάμαι και πολλά). Δύο μέρες μόνο, για να δούμε όσο περισσότερα γίνεται στις βόρειες ακτές του Όρεγκον, στη δυτική ακτή των ΗΠΑ.

Ο καιρός ήταν με το μέρος μας. Μέσα Νοέμβρη και οι βροχές σταμάτησαν για λίγο, δίνοντας μας την ευκαιρία να πραγματοποιήσουμε αυτό το ταξιδάκι στα στεγνά, όχι όμως και στα ζεστά αφού παρά τον ήλιο η θερμοκρασίες ήταν γύρω στους 5-10 βαθμούς.

map

Είχαμε πει να πως θα ξεκινήσουμε νωρίς αλλά φυσικά δεν τα καταφέραμε. Μέχρι να ξυπνήσεις, να πιεις καφέ και να ετοιμαστείς πάει 11 και ούτε που το έχεις καταλάβει. Εκεί γύρω στις 11 λοιπόν βάλαμε τα λίγα πράγματα στο Mini Cooper και ξεκινήσαμε. Εγώ συνοδηγός, μιας και το δίπλωμα μου δεν ισχύει εδώ, με αποτέλεσμα το βάρος για όλη την οδήγηση να πέσει στη Lisa. Το σχέδιο ήταν απλό: θα πάμε μέχρι την Astoria, που είναι η βορειοδυτική μύτη του Όρεγκον και το σημείο που ο ποταμός Columbia καταλήγει στον Ειρηνικό ωκεανό και από εκεί θα κινηθούμε προς το νότο παραλιακά ακολουθώντας τον ιστορικό αυτοκινητόδρομο 101. Ο αυτοκινητόδρομος αυτός είναι από τους πιο εντυπωσιακούς αυτοκινητόδρομους της χώρας, ο οποίος ξεκινώντας από την Ουάσιγκτον καταλήγει στην Καλιφόρνια, προσπερνώντας εκατοντάδες μίλια ακτογραμμών, ατελείωτες παραλίες, βραχώδη τοπία, φάρους, ποτάμια και δάση προσφέροντας εκπληκτική θέα σε όποιον αποφασίσει να τον ακολουθήσει.

Portland to AstoriaΟ αυτοκινητόδρομος 30 (ο οποίος ξεκινάει από το New Jersey της ανατολική ακτή και διασχίζοντας 10 πολιτείες καταλήγει στη δυτικής) θα μας οδηγούσε στην Astoria. Όσο απομακρυνόμασταν από το Portland, τόσο ο αυτοκινητόδρομος γινόταν όλο και πιο στενός, μέχρι που έγινε 1 λωρίδα ανά κατεύθυνση. Στα δεξιά μας στο μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής βλέπαμε τον ποταμό Columbia και παραπέρα την πολιτεία της Washington. Το Portland θεωρείτε πόλη φιλελεύθερη και προοδευτική αλλά βγαίνοντας στην επαρχία πήρα την πρώτη ιδέα από rednecks αμερικάνους: τεράστια αγροτικά και SUVs των 6.000cc με αυτοκόλλητα με την Αμερικάνικη σημαία, άλλα που γράφαν “Redneck and proud of it” και άλλα τέτοια όμορφα. Που να βρισκόμουν και σε κανένα Texas σκέφτηκα. Το τοπίο άρχισε να γίνεται όλο και πιο εντυπωσιακό με μεγάλα δέντρα παράπλευρα του δρόμου και αφού περάσαμε μια σειρά από μικρές επαρχιακές πόλεις, φτάσαμε στην Astoria.

η συνέχεια εδώ

Περισσότερες φωτογραφίες:
Portland to Astoria Portland to Astoria Portland to Astoria
Η διαδρομή προς την Astoria

Δεν υπάρχουν σχόλια: