7. Πόσο κοστίζουν τα αεροπορικά; Πόσα λεφτά χρειάζομαι για 10 μέρες;
8. Πόσα λεφτά θα χρειαστώ για...
9. Που να αλλάξω λεφτά, έχουν τράπεζες και ATM;
10. Έχω ακούσει πως σίγουρα θα με κλέψουν, μπορεί και να με σκοτώσουν, είναι αλήθεια;
11. Χρειάζομαι εμβόλια, φάρμακα, πανοπλία;
12. Πως θα μετακινούμε, έχουν αυτοκίνητα;
13. Φαγητό θα βρίσκω ή θα πεθάνω της πείνας; Είναι ασφαλές;
Τα αεροπορικά εισιτήρια αποτελούν τη μεγαλύτερη οικονομική επιβάρυνση σε ένα τέτοιο ταξίδι. Η τιμή τους εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως η εποχή που θα πραγματοποιηθεί το ταξίδι, η αεροπορική εταιρία, πόσο καιρό πριν θα κλείσουμε κτλ. Οι τιμές ξεκινάνε από τα 600 περίπου ευρώ για εισιτήριο με επιστροφή. Οι πιο οικονομικές εταιρίες είναι αυτές των χωρών της μέσης ανατολής όπως Qatar Airways, Gulf Air, Royal Jordanian, Egypt Air κτλ. Ακριβότερη είναι η Thai καθώς και οι ευρωπαϊκές.
Το πόσα χρήματα θα χρειαστείς για όσο κάτσεις στην Ταϊλάνδη εξαρτάται από τη ζωή που θες να κάνεις; Μπορείς αν θες να μένεις σε ακριβά ξενοδοχεία, να τρως σε ακριβά εστιατόρια, να παίρνεις εσωτερικές πτήσεις για τις μεταφορές σου και να έχεις προσωπικό ξεναγό. Από την άλλη μπορείς να μένεις σε φτηνά guesthouses, να τρως σε τοπικά εστιατόρια και να μετακίνησε με λεωφορεία όπως κάνουν οι ντόπιοι. Επίσης εξαρτάται από τα ψώνια που θα κάνεις. Μπορείς να την περνάς με 10-15ευρώ τη μέρα, μπορείς και να ξοδεύεις εκατοντάδες ευρώ σε πολυτέλειες.
Όπως έγραψα και παραπάνω το πόσα λεφτά θα ξοδέψει ο καθένας εξαρτάται από τον ίδιο. Για να πάρετε μια ιδέα, ορίστε κάποια παραδείγματα καθημερινών εξόδων.
(χοντρικά 1ευρώ = 50baht)
Διαμονή (εξαρτάται και από το μέρος, την εποχή, την κατάσταση και το μέγεθος του δωματίου, αν το δωμάτιο θα έχει δικό του μπάνιο κτλ):
Κρεβάτι σε κοιτώνα 80-120 baht
Δωμάτιο σε guesthouse με ανεμιστήρα 100-500 baht
Δωμάτιο με A/C 500-1500 baht
Πολυτελές δωμάτιο 1500b και πάνω
Φαγητό (οι τιμές εκτινάζονται στα δυτικά πιάτα):
Ρύζι ή noodles στο δρόμο 20-40b
Γεύμα σε τοπικό εστιατόριο 40-100b
Γεύμα σε εστιατόριο για τουρίστες 100-400b
Κυριλέ εστιατόριο 400b και πάνω
Μπουκαλάκι νερό 10b
Μεγάλο μπουκάλι μπύρα 40-150b
Ταϊλανδέζικο μασάζ 200b οι 1 ώρα
Αναμνηστικό t-shirt 100-250b
Ημερήσια εκδρομή για snorkelling από 400b
Κάθε πόλη της Ταϊλάνδης έχει αρκετά καταστήματα τραπεζών και όλα είναι εφοδιασμένα με ATMs. Τα ΑΤΜs αυτά δέχονται κάρτες από τράπεζες του εξωτερικού με την επιβάρυνση των 2-3ευρώ που κρατά η ελληνική τράπεζα. Για το λόγω αυτό είναι προτιμότερο να κάνετε μεγάλες αναλήψεις από το να πηγαίνετε κάθε μέρα στο μηχάνημα για νέα ανάληψη. Οι αναλήψεις γίνονται μόνο σε Baht (το εθνικό νόμισμα) και σε κανένα άλλο συνάλλαγμα.
Στο αεροδρόμιο της Bangkok υπάρχει και μηχάνημα ATM αλλά και ανταλλακτήριο. Φροντίστε να αλλάξετε κάποια χρήματα εκεί γιατί θα τα χρειαστείτε για τη μεταφορά σας στο κέντρο. Επίσης σε κάθε τράπεζα μπορείς να αλλάξεις χρήματα και υπάρχουν και ανταλλακτήρια στον δρόμο (με ελαφρώς χαμηλότερη ισοτιμία). Δεν θα αντιμετωπίσετε πουθενά πρόβλημα στο να αλλάξετε τα ευρώ σας.
Οι τράπεζες δεν χρεώνουν κόμιστρο για αλλαγή συναλλάγματος, παρά μόνο για την εξαργύρωση ταξιδιωτικών επιταγών.
Η Ταϊλάνδη είναι μια από τις ασφαλέστερες χώρες, τα επίπεδα εγκληματικότητας είναι πολύ χαμηλότερα από άλλες (ακόμα και δυτικές) χώρες και οι Ταϊλανδοί από φύση τους είναι άνθρωπο ήρεμοι και φιλικοί. Στα τουριστικά μέρη η εγκληματικότητα αυξάνετε αλλά συνήθως μιλάμε για μικροκλεψιές (πορτοφολάδες κτλ). Οι επιθέσεις και οι βιαιοπραγίες εναντίον ξένων είναι σπάνιο φαινόμενο εκτός και αν είσαι τρομερά άτυχος ή επιθετικός ο ίδιος. Οι Ταϊλανδοί θεωρούν υποτιμητικό το να υψώνεις τη φωνή σου και να μην ελέγχεις τα νεύρα σου και προσβλητικό το να φωνάζεις σε κάποιον και εκεί επέρχονται παρεξηγήσεις.
Πάρτε τις συνηθισμένες προφυλάξεις και δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα. Κρύψτε τα λεφτά σας και τα χαρτιά σας σε μια κρυφή εσωτερική τσέπη και έχετε πάνω σας μόνο τα λεφτά που σας χρειάζονται κάθε μέρα, προσέχετε όταν γυναίκες και lady-boys έρχονται να σας αγκαλιάσουν (γνωστό κόλπο). Προσοχή όταν σας προσφέρουν ποτά σε “περίεργα” συνήθως μέρη και bar και γενικά προσοχή στα υπάρχοντα σας, μην τα αφήνετε χωρίς επιτήρηση.
Υπάρχει μια τεράστια λίστα με απάτες που σκαρώνουν επιτήδειοι με σκοπό να αδειάσουν το πορτοφόλι του αφελή τουρίστα. Κάποια από αυτά είναι: η πώληση “πολύτιμων λίθων” που εκ των υστέρων αποδεικνύονται χάντρες, απάτες με πιστωτικές κάρτες, φιλικές κοπέλες στα bar που τις κερνάς μερικά ποτά και στο τέλος της βραδιάς ο λογαριασμός έχει φτάσει στα μερικά εκατοντάδες ευρώ κτλ.
Φυσικά όλα αυτά δεν σημαίνουν πως όλοι οι ντόπιοι θέλουν να σε κοροϊδέψουν ή να σε κλέψουν. Το αντίθετο, οι περισσότεροι είναι φιλικότατοι και ανοιχτοί και θα σου μιλήσουν, θα κάτσουν μαζί σου και θα σε βοηθήσουν χωρίς να αποζητούν κάποιο όφελος.
Πραγματικά όχι! Παρά τις όποιες συμβουλές των ταξιδιωτικών οδηγών και κάποιων οργανισμών ασφαλείας, όπου προτείνουν τον εμβολιασμό για τις πιο απίθανες ασθένειες, ο κίνδυνος είναι πολύ μικρός. Ειδικά αν όπως το 90% των επισκεπτών κινηθείτε στα τουριστικά μέρη και δεν έχετε σκοπό να μείνετε για 1 μήνα συνεχόμενα μέσα στη ζούγκλα και να κοιμάστε αγκαλιά με γουρούνια οι κίνδυνοι είναι ελάχιστοι.
Κάποιοι βασικοί εμβολιασμοί είναι καλό να έχουν γίνει, ανεξάρτητα από το ταξίδι στην Ταϊλάνδη, όπως το D.T., Polio και εμβολιασμοί για Ηπατίτιδα Α και Β. Πέρα από αυτά, η ελονοσία είναι πλέον αρκετά σπάνια στην Ταϊλάνδη, ειδικά στους τουρίστες και στα τουριστικά μέρη και δεν κρίνεται απαραίτητη η προληπτική χρήση φαρμάκων μιας και οι παρενέργειες τους είναι αρκετά σημαντικές.
Παρ’ολα αυτά η κοινή λογική λέει να παίρνονται μέτρα για την αποφυγή τσιμπημάτων από κουνούπια που μπορεί να μεταδίδουν διάφορες ασθένειες. Από ένα οποιοδήποτε φαρμακείο ή 7-eleven μπορείτε να προμηθευτείτε ένα spray αντικουνουπικό που να περιέχει το συστατικό DEET. Είναι προτιμότερο να προμηθευτείτε εκεί το αντικουνουπικό, μιας και αυτά που κυκλοφορούν στην Ελλάδα δεν είναι τόσο δυνατά (δεν περιέχουν DEET) και αν το προμηθευτείτε από ειδικό κατάστημα θα το ακριβοπληρώσετε.
Προστατευθείτε καλά από τη ζέστη και πίνετε πολύ νερό (εμφιαλωμένο πάντα) για την αποφυγή θερμοπληξίας και προσοχή κοντά στα ζώα (σκύλοι, μαιμούδες κτλ) γιατί πολλά έχουν λύσσα. Σε περίπτωση δαγκώματος είναι απαραίτητη η επίσκεψη σε νοσοκομείο για την χορήγηση αντιλυσσικού όπου είναι μια διαδικασία και επίπονη (επαναλαμβανόμενες ενέσεις) και δαπανηρή.
Τέλος αν ακολουθείτε κάποια φαρμακευτική αγωγή ή παίρνεται κάποια φάρμακα τακτικά καλό είναι να έχετε εφοδιαστεί προτού ξεκινήσετε γιατί ίσως εκεί να μην βρείτε το ίδιο ακριβώς φάρμακο. Προμηθευτείτε Imodium, η διάρροια των ταξιδιωτών είναι η συνηθέστερη ενόχληση.
Αμέ. Και αυτοκίνητα έχουν, και λεωφορεία και τραίνα και αεροπλάνα και πλοία. Ότι θες! Η Ταϊλάνδη έχει αξιοζήλευτο σύστημα λεωφορείων με πυκνά δρομολόγια που συνδέουν τις μεγάλες πόλεις. Για μικρότερες αποστάσεις, κυρίως μεταξύ κοντινών χωριών ή πολύ μικρών πόλεων σε απομακρυσμένες περιοχές, υπάρχουν τα sawngthaew, δηλαδή αγροτικά που έχουν μετατραπεί σε μικρά λεωφορεία. Το τραίνο είναι πιο άνετο μέσω μεταφοράς, ειδικά όταν πρόκειται για μεγάλες αποστάσεις και ολονύχτιες διαδρομές. Αποφύγετε την 3η θέση αν δεν θέλετε να περάσετε όλη τη διαδρομή καθισμένη σε ένα ξύλινο πάγκο. Για αυτούς που μπορούν να διαθέσουν περισσότερα χρήματα, οι εσωτερικές πτήσεις είναι συχνές και σχετικά φθηνές.
Για μετακινήσεις μέσα στην πόλη υπάρχουν τα ταξί (στην Bangkok επιμείνετε να χρησιμοποιηθεί το ταξίμετρο), τα συμπαθητικά tuk tuk (με τους κομπιναδόρους οδηγούς, οπότε προσοχή), λεωφορεία και sawnghthaews (που λειτουργούν ως αστικά λεωφορεία). Στην Bangkok υπάρχει επίσης και τα πολύ βολικά πλοιάρια που κάνουν διαδρομές στο ποτάμι και το skytrain (υπερυψωμένος σιδηρόδρομος με όμορφη θέα).
Η Ταϊλάνδέζικη κουζίνα είναι από μόνη της ένας λόγος για επίσκεψη στη χώρα. Οι Ταϊλανδέζοι είναι καλοφαγάδες, τρώνε όχι δύο ή τρεις φορές τη μέρα αλλά έως και πέντε αφού το φαγητό θεωρείται από τις μεγαλύτερες απολαύσεις. Το ρύζι και τα noodles είναι φυσικά μέρος της καθημερινής δίαιτας των Ταϊλανδέζων συνδυασμένα με φρέσκα λαχανικά και κοτόπουλο. Άλλα συνηθισμένα πιάτα είναι τα κάρυ, οι καυτερές σαλάτες, τα ψάρια, οι σούπες, τα τηγανιτά και φυσικά τα ολόφρεσκα και γευστικότατα φρούτα. Αν η Ταϊλανδέζικη κουζίνα δεν σας γεμίζει το μάτι ή αν θέλετε μια αλλαγή, δυτικά πιάτα θα βρείτε σε όλα τα εστιατόρια που απευθύνονται σε ξένους.
Όσων αφορά την ασφάλεια για του φαγητό, επικρατεί ένας μεγάλος μύθος. Ότι δηλαδή είναι σίγουρο πως θα αρρωστήσεις και λίγα μόνο μέρη προσφέρονται για φαγητό. Η αλήθεια είναι πως η πιθανότητες για κάποια στοματική διαταραχή είναι αρκετές αλλά πέρα από μια διάρροια λίγων ημερών δύσκολα θα πάθετε κάτι πιο σοβαρό. Υπάρχουν κάποιοι κανόνες που είναι καλό να ακολουθούν οι ταξιδιώτες που σύμφωνα με τη δική μου εμπειρία είναι υπερβολικοί ενώ κάποιοι άλλοι καλό είναι να τηρούνται αυστηρώς:
Το φαγητό στο δρόμο είναι ασφαλές, αρκεί να μαγειρεύεται εκείνη την ώρα μπροστά σου και να μην είναι μαγειρεμένο από πριν. Το ίδιο ισχύει και στα εστιατόρια, οπότε εστιατόρια με μπουφέ πρέπει να αποφεύγονται.
Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι επίσης ασφαλή και είναι κρίμα να μην τα δοκιμάσετε. Νερό πίνουμε μόνο από μπουκαλάκι που βρίσκουμε πανεύκολα παντού και όχι από τη βρύση. Το νερό που προσφέρουν στα εστιατόρια (όταν δεν είναι σε κλειστά μπουκάλια αλλά σε κανάτες) είναι σχεδόν πάντα ασφαλές αλλά αν έχουμε αμφιβολίες το αποφεύγουμε.
Ο πάγος υποτίθεται πρέπει να αποφεύγετε αλλά πλέον ο πάγος που έχουν τα μαγαζιά είναι αγοραστός και έχει φτιαχτεί από καθαρό νερό και δεν υπάρχει κίνδυνος.
[Προηγούμενη][Εισαγωγή][Επόμενη]