Πέμπτη 21 Αυγούστου 2008

Απορίες για ταξίδι/διακοπές στην Ταϊλάνδη; Οι απαντήσεις εδώ (μέρος 1)



1. Θα πάω στην Ταϊλάνδη τον τάδε μήνα, είναι καλή εποχή; Πως θα είναι ο καιρός; Να το αναβάλω για άλλη περίοδο;
2. Να πάω οργανωμένα με group ή ανεξάρτητα;
3. Που να μείνω, να κλείσω από πριν; Εκεί θα βρω ξενοδοχείο;
4. Χρειάζομαι Visa;
5. Πόσο καιρό να κάτσω;
6. Έχω 15 μέρες, να το συνδυάσω και με Καμπότζη και Βιετνάμ;

1. Θα πάω στην Ταϊλάνδη τον τάδε μήνα, είναι καλή εποχή; Πως θα είναι ο καιρός; Να το αναβάλω για άλλη περίοδο;

Η Ταϊλάνδη είναι μια χώρα με έκταση 4 φορές μεγαλύτερη της Ελλάδας, παραθαλάσσια και ορεινή και σαν να μην έφτανε αυτό, η ποικιλομορφία του εδάφους χωρίζει τη χώρα σε διαφορετικές κλιματολογικές ζώνες ανά εποχή. Δεν υπάρχει ιδανικό διάστημα για όλα τα μέρη της χώρας συγχρόνως.

Ο βασικός κανόνας λέει:

  • Νοέμβρης-Φεβρουάριος είναι η ιδανικότερη εποχή, είναι ο χειμώνας τους, οι θερμοκρασίες έχουν πέσει και οι βροχές έχουν σταματήσει. Αυτή η περίοδος είναι και η high season. Στα βόρεια όμως της χώρας, θα κάνει αρκετό κρύο, ειδικά τα βράδια.
  • Φεβρουάριος-Μάιος είναι η ζεστή περίοδος. Οι θερμοκρασίες στα κεντρικά κυρίως της χώρας ανεβαίνουν πάνω από τους 40C κάνοντας οποιαδήποτε δραστηριότητα δύσκολη. Αντίθετα στο βορρά δεν είναι τόσο άσχημα γιατί είναι πιο ζεστά απ’ότι το χειμώνα, ενώ στο νότο και κυρίως στα παραλιακά μέρη, το αεράκι από τη θάλασσα κρατά την θερμοκρασία σε λογικά επίπεδα.
  • Μάιος-Οκτώβρη, πάρτε ένα καλό αδιάβροχο και να είστε προετοιμασμένοι, αφού είναι η περίοδος των μουσσώνων. Άλλοτε οι βροχές είναι μια απογευματινή μπόρα και άλλοτε βρέχει χωρίς σταματημό για μέρες. Είναι λίγο απρόβλεπτη η κατάσταση. Στο νότο, εκεί που θα κατευθυνθούν όσοι αναζητούν παραλίες, στη δυτική μεριά οι βροχοπτώσεις είναι πιο έντονες κυρίως μεταξύ Απριλίου-Οκτωβρίου, ενώ στην ανατολική μεταξύ Σεπτέμβρη-Δεκέμβρη.

Στην ερώτηση αν θα πρέπει να ακυρώσει κάποιος το ταξίδι λόγω του καιρού, η απάντηση είναι ναι, μόνο αν έχει κάτι πολύ συγκεκριμένο στο μυαλό του για το ταξίδι του και πιστεύει πως ο καιρός θα του το χαλάσει. Αν είναι λίγο ευέλικτος μπορεί κάλλιστα να διαμορφώσει το ταξίδι με παράγοντα και τον καιρό που θα επικρατεί.

2. Να πάω οργανωμένα με group ή ανεξάρτητα;

Η τουριστική ανάπτυξη της Ταϊλάνδης είναι τέτοια που ο ανεξάρτητος ταξιδιώτης δεν έχει κανένα απολύτως πρόβλημα. Παντού υπάρχουν ξενοδοχεία όλων των τύπων και για όλα τα βαλάντια, το ίδιο και εστιατόρια. Σε κάθε γωνία (στα τουριστικά μέρη) υπάρχουν ταξιδιωτικά γραφεία που οργανώνουν εκδρομές και δραστηριότητες, κλείνουν αεροπορικά εισιτήρια κτλ, τα ταξί και τα tuk tuk οργώνουν τους δρόμους, οι Ταϊλανδοί μιλούν αγγλικά σε ικανοποιητικό επίπεδο ενώ η χώρα είναι απόλυτα ασφαλής. Με ένα ταξιδιωτικό οδηγό από τους πολλούς που κυκλοφορούν, μπορεί οποιοσδήποτε από μόνος του να οργανώσει το ταξίδι του πανεύκολα, έχοντας απόλυτη ελευθερία κινήσεων και αποφασίζοντας ο ίδιος το τι θέλει να κάνει και να δει. Είναι τρομερό το πόσο εύκολο είναι το ταξίδι στην Ταϊλάνδη, σε σημείο απογοήτευσης γιατί το περιμένεις πιο περιπετειώδες!

Βεβαίως αν κάποιος θέλει οπωσδήποτε να πάει οργανωμένα, τα ταξιδιωτικά γραφεία στην Ελλάδα έχουν πολλά διαφορετικά πακέτα για τη χώρα της Ταϊλάνδης για να επιλέξει ο καθένας αυτό που θέλει.

3. Που να μείνω, να κλείσω από πριν; Εκεί θα βρω ξενοδοχείο;

Πολλοί ανησυχούν για το αν θα βρουν δωμάτιο της αρεσκείας τους και αν θα πρέπει να το έχουν κλείσει από πριν μέσω internet ρισκάροντας έτσι να μην είναι τελικά αυτό που περιμένουν και ακριβοπληρώνοντας το μερικές φορές. Πέρα από την υψηλή τουριστικά περίοδο, σε κάποια πολύ τουριστικά μέρη, το να έχεις κλείσει από πριν δεν είναι απαραίτητο. Υπάρχει τέτοια πληθώρα επιλογών που πάντα κάποιο κατάλυμα θα υπάρχει για να μείνετε. Από guesthouses ή ξύλινα huts των λίγων ευρώ, μέχρι πολυτελή ξενοδοχεία των εκατοντάδων ευρώ η βραδιά.
Επίσης όταν εμφανίζεστε αυτοπροσώπως συνήθως η τιμή πέφτει αφού δέχεται και παζάρια (για τα οικονομικά καταλύματα) και γίνονται προσφορές (στα ακριβά). Αν θέλετε να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο από πριν ξεκινήσετε και θέλετε να τα βρείτε όλα έτοιμα ή δεν θέλετε να ξοδέψετε ούτε λεπτό στο ψάξιμο δωματίου, τότε καλύτερο θα ήταν να έχετε κλείσει από πριν.

Όταν ψάχνετε για δωμάτιο, συνήθως όταν φτάσετε σε ένα νέο μέρος, θα σας περικυκλώσουν ντόπιοι που θα θέλουν να σας πάνε “σε ένα καλό ξενοδοχείο που ξέρουν”, στο guesthouse του ξαδέρφου τους κτλ. Φυσικά ο μόνος λόγος που “σφάζονται” να σας εξυπηρετήσουν είναι η προμήθεια που παίρνουν για κάθε τουρίστα που οδηγούν σε κάποιο ξενοδοχείο. Πολλές φορές μάλιστα δεν θα διστάσουν να σας πουν πως το ξενοδοχείο που θέλετε να πάτε ή έχετε ήδη κλείσει είναι κλειστό, βρώμικο, μακριά για να σας πάνε αυτοί στο δικό τους. Συνήθως αυτοί που ακολουθούν τέτοιες τακτικές είναι οι οδηγοί των ταξί και των tuk tuk ενώ τα ξενοδοχεία που συνεργάζονται μαζί τους είναι συνήθως (αλλά όχι πάντα) μέτρια και υπερτιμημένα.

4. Χρειάζομαι Visa;

Αν έχεις την ελληνική υπηκοότητα (ή κάποια άλλη από τις 28 της λίστας), κατά την άφιξη σου χορηγείται μια άδεια εισόδου που αντικαθιστά τη visa και επιτρέπει την παραμονή σου στην Ταϊλάνδη για 30 ημέρες. Αν θέλετε να μείνετε παραπάνω μπορείτε να βγείτε από τη χώρα και να ξαναμπείτε για να σας χορηγηθεί εκ νέου τέτοια άδεια για άλλες 30 μέρες (η διαδικασία αυτή είναι γνωστή ως visa-run). Διαφορετικά μπορείτε να βγάλετε εύκολα την τουριστική visa με διάρκεια 60 ημερών η οποία στην πρεσβεία της Ταϊλάνδης στην Αθήνα κοστίζει 25 ευρώ.

5. Πόσο καιρό να κάτσω;

Η ερώτηση που πρέπει να κάνεις στον εαυτό σου είναι “Πόσο καιρό μπορώ να κάτσω;”! Αυτό εξαρτάται από τον καθένα. Αν θες να δεις όλη τη χώρα, υπολόγισε 3-6 μήνες, αν θες να δεις τα βασικά αξιοθέατα και να περάσεις και λίγο χρόνο στις παραλίες υπολόγισε 1 μήνα. Αν δεν έχει τόσο χρόνο στη διάθεση σου, κάνε την αρχή με 15 μέρες και σχεδόν σίγουρα θα επιστρέψεις.

Η Ταϊλάνδη και η Ασία γενικότερα θέλουν χρόνο. Μην προσπαθήσεις να δεις τα πάντα σε μικρό χρονικό διάστημα. Αν δεν έχεις τον απαραίτητο χρόνο, θυσίασε μερικά μέρη και μείνε παραπάνω σε κάποια άλλα. Η χώρα αυτή διαφέρει τόσο από τις Ευρωπαϊκές χώρες που έχουμε συνηθίσει οι περισσότεροι και για να την κατανοήσεις πρέπει να περάσεις αρκετό χρόνο παρατηρώντας την. Παρατηρώντας τη ζωή να κυλάει γύρω σου, τους ανθρώπους και τις συνήθειες τους, τη φύση, τις πόλεις. Δώσ’ της τον χρόνο που απαιτεί και θα σε ανταμείψει. Και μάλιστα πολύ περισσότερο απ’ ότι αν καταφέρεις να δεις όλα τις τα αξιοθέατα σε μια επίσκεψη λίγων ημερών.

6. Έχω 15 μέρες, να το συνδυάσω και με Καμπότζη και Βιετνάμ;

Η Ταϊλάνδη από μόνη της έχει έκταση περίπου όσο η Ελλάδα, η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Σερβία μαζί. Επίσης έχει τόσα διαφορετικά πράγματα να προσφέρει στον επισκέπτη της, παρθένες παραλίες, τροπικά δάση, ποτάμια, μνημεία, βουνά, ναούς που σε 10-15 μέρες (το χρονικό διάστημα που ταξιδεύουν οι περισσότεροι) προλαβαίνεις να πάρεις μόνο μια μικρή ιδέα. Η γνώμη μου είναι πως καλύτερα να μείνεις σε μια χώρα και να δεις όσο το δυνατόν περισσότερα παρά να προσπαθήσεις να τα δεις όλα με τη μια και στο τέλος να μην έχεις πάρει μυρωδιά από την κάθε χώρα.

[Εισαγωγή][Επόμενη]