Παρασκευή 29 Αυγούστου 2008

Απορίες για ταξίδι/διακοπές στην Ταϊλάνδη; Οι απαντήσεις εδώ (μέρος 2)



7. Πόσο κοστίζουν τα αεροπορικά; Πόσα λεφτά χρειάζομαι για 10 μέρες;
8. Πόσα λεφτά θα χρειαστώ για...
9. Που να αλλάξω λεφτά, έχουν τράπεζες και ATM;
10. Έχω ακούσει πως σίγουρα θα με κλέψουν, μπορεί και να με σκοτώσουν, είναι αλήθεια;
11. Χρειάζομαι εμβόλια, φάρμακα, πανοπλία;
12. Πως θα μετακινούμε, έχουν αυτοκίνητα;
13. Φαγητό θα βρίσκω ή θα πεθάνω της πείνας; Είναι ασφαλές;

7. Πόσο κοστίζουν τα αεροπορικά; Πόσα λεφτά χρειάζομαι για 10 μέρες;

Τα αεροπορικά εισιτήρια αποτελούν τη μεγαλύτερη οικονομική επιβάρυνση σε ένα τέτοιο ταξίδι. Η τιμή τους εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως η εποχή που θα πραγματοποιηθεί το ταξίδι, η αεροπορική εταιρία, πόσο καιρό πριν θα κλείσουμε κτλ. Οι τιμές ξεκινάνε από τα 600 περίπου ευρώ για εισιτήριο με επιστροφή. Οι πιο οικονομικές εταιρίες είναι αυτές των χωρών της μέσης ανατολής όπως Qatar Airways, Gulf Air, Royal Jordanian, Egypt Air κτλ. Ακριβότερη είναι η Thai καθώς και οι ευρωπαϊκές.

Το πόσα χρήματα θα χρειαστείς για όσο κάτσεις στην Ταϊλάνδη εξαρτάται από τη ζωή που θες να κάνεις; Μπορείς αν θες να μένεις σε ακριβά ξενοδοχεία, να τρως σε ακριβά εστιατόρια, να παίρνεις εσωτερικές πτήσεις για τις μεταφορές σου και να έχεις προσωπικό ξεναγό. Από την άλλη μπορείς να μένεις σε φτηνά guesthouses, να τρως σε τοπικά εστιατόρια και να μετακίνησε με λεωφορεία όπως κάνουν οι ντόπιοι. Επίσης εξαρτάται από τα ψώνια που θα κάνεις. Μπορείς να την περνάς με 10-15ευρώ τη μέρα, μπορείς και να ξοδεύεις εκατοντάδες ευρώ σε πολυτέλειες.

8. Πόσα λεφτά θα χρειαστώ για...

Όπως έγραψα και παραπάνω το πόσα λεφτά θα ξοδέψει ο καθένας εξαρτάται από τον ίδιο. Για να πάρετε μια ιδέα, ορίστε κάποια παραδείγματα καθημερινών εξόδων.
(χοντρικά 1ευρώ = 50baht)

Διαμονή (εξαρτάται και από το μέρος, την εποχή, την κατάσταση και το μέγεθος του δωματίου, αν το δωμάτιο θα έχει δικό του μπάνιο κτλ):
Κρεβάτι σε κοιτώνα 80-120 baht
Δωμάτιο σε guesthouse με ανεμιστήρα 100-500 baht
Δωμάτιο με A/C 500-1500 baht
Πολυτελές δωμάτιο 1500b και πάνω

Φαγητό (οι τιμές εκτινάζονται στα δυτικά πιάτα):
Ρύζι ή noodles στο δρόμο 20-40b
Γεύμα σε τοπικό εστιατόριο 40-100b
Γεύμα σε εστιατόριο για τουρίστες 100-400b
Κυριλέ εστιατόριο 400b και πάνω

Μπουκαλάκι νερό 10b
Μεγάλο μπουκάλι μπύρα 40-150b
Ταϊλανδέζικο μασάζ 200b οι 1 ώρα
Αναμνηστικό t-shirt 100-250b
Ημερήσια εκδρομή για snorkelling από 400b

9. Που να αλλάξω λεφτά, έχουν τράπεζες και ATM;

Κάθε πόλη της Ταϊλάνδης έχει αρκετά καταστήματα τραπεζών και όλα είναι εφοδιασμένα με ATMs. Τα ΑΤΜs αυτά δέχονται κάρτες από τράπεζες του εξωτερικού με την επιβάρυνση των 2-3ευρώ που κρατά η ελληνική τράπεζα. Για το λόγω αυτό είναι προτιμότερο να κάνετε μεγάλες αναλήψεις από το να πηγαίνετε κάθε μέρα στο μηχάνημα για νέα ανάληψη. Οι αναλήψεις γίνονται μόνο σε Baht (το εθνικό νόμισμα) και σε κανένα άλλο συνάλλαγμα.
Στο αεροδρόμιο της Bangkok υπάρχει και μηχάνημα ATM αλλά και ανταλλακτήριο. Φροντίστε να αλλάξετε κάποια χρήματα εκεί γιατί θα τα χρειαστείτε για τη μεταφορά σας στο κέντρο. Επίσης σε κάθε τράπεζα μπορείς να αλλάξεις χρήματα και υπάρχουν και ανταλλακτήρια στον δρόμο (με ελαφρώς χαμηλότερη ισοτιμία). Δεν θα αντιμετωπίσετε πουθενά πρόβλημα στο να αλλάξετε τα ευρώ σας.
Οι τράπεζες δεν χρεώνουν κόμιστρο για αλλαγή συναλλάγματος, παρά μόνο για την εξαργύρωση ταξιδιωτικών επιταγών.

10. Έχω ακούσει πως σίγουρα θα με κλέψουν, μπορεί και να με σκοτώσουν, είναι αλήθεια;

Η Ταϊλάνδη είναι μια από τις ασφαλέστερες χώρες, τα επίπεδα εγκληματικότητας είναι πολύ χαμηλότερα από άλλες (ακόμα και δυτικές) χώρες και οι Ταϊλανδοί από φύση τους είναι άνθρωπο ήρεμοι και φιλικοί. Στα τουριστικά μέρη η εγκληματικότητα αυξάνετε αλλά συνήθως μιλάμε για μικροκλεψιές (πορτοφολάδες κτλ). Οι επιθέσεις και οι βιαιοπραγίες εναντίον ξένων είναι σπάνιο φαινόμενο εκτός και αν είσαι τρομερά άτυχος ή επιθετικός ο ίδιος. Οι Ταϊλανδοί θεωρούν υποτιμητικό το να υψώνεις τη φωνή σου και να μην ελέγχεις τα νεύρα σου και προσβλητικό το να φωνάζεις σε κάποιον και εκεί επέρχονται παρεξηγήσεις.

Πάρτε τις συνηθισμένες προφυλάξεις και δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα. Κρύψτε τα λεφτά σας και τα χαρτιά σας σε μια κρυφή εσωτερική τσέπη και έχετε πάνω σας μόνο τα λεφτά που σας χρειάζονται κάθε μέρα, προσέχετε όταν γυναίκες και lady-boys έρχονται να σας αγκαλιάσουν (γνωστό κόλπο). Προσοχή όταν σας προσφέρουν ποτά σε “περίεργα” συνήθως μέρη και bar και γενικά προσοχή στα υπάρχοντα σας, μην τα αφήνετε χωρίς επιτήρηση.

Υπάρχει μια τεράστια λίστα με απάτες που σκαρώνουν επιτήδειοι με σκοπό να αδειάσουν το πορτοφόλι του αφελή τουρίστα. Κάποια από αυτά είναι: η πώληση “πολύτιμων λίθων” που εκ των υστέρων αποδεικνύονται χάντρες, απάτες με πιστωτικές κάρτες, φιλικές κοπέλες στα bar που τις κερνάς μερικά ποτά και στο τέλος της βραδιάς ο λογαριασμός έχει φτάσει στα μερικά εκατοντάδες ευρώ κτλ.

Φυσικά όλα αυτά δεν σημαίνουν πως όλοι οι ντόπιοι θέλουν να σε κοροϊδέψουν ή να σε κλέψουν. Το αντίθετο, οι περισσότεροι είναι φιλικότατοι και ανοιχτοί και θα σου μιλήσουν, θα κάτσουν μαζί σου και θα σε βοηθήσουν χωρίς να αποζητούν κάποιο όφελος.

11. Χρειάζομαι εμβόλια, φάρμακα, πανοπλία;

Πραγματικά όχι! Παρά τις όποιες συμβουλές των ταξιδιωτικών οδηγών και κάποιων οργανισμών ασφαλείας, όπου προτείνουν τον εμβολιασμό για τις πιο απίθανες ασθένειες, ο κίνδυνος είναι πολύ μικρός. Ειδικά αν όπως το 90% των επισκεπτών κινηθείτε στα τουριστικά μέρη και δεν έχετε σκοπό να μείνετε για 1 μήνα συνεχόμενα μέσα στη ζούγκλα και να κοιμάστε αγκαλιά με γουρούνια οι κίνδυνοι είναι ελάχιστοι.

Κάποιοι βασικοί εμβολιασμοί είναι καλό να έχουν γίνει, ανεξάρτητα από το ταξίδι στην Ταϊλάνδη, όπως το D.T., Polio και εμβολιασμοί για Ηπατίτιδα Α και Β. Πέρα από αυτά, η ελονοσία είναι πλέον αρκετά σπάνια στην Ταϊλάνδη, ειδικά στους τουρίστες και στα τουριστικά μέρη και δεν κρίνεται απαραίτητη η προληπτική χρήση φαρμάκων μιας και οι παρενέργειες τους είναι αρκετά σημαντικές.

Παρ’ολα αυτά η κοινή λογική λέει να παίρνονται μέτρα για την αποφυγή τσιμπημάτων από κουνούπια που μπορεί να μεταδίδουν διάφορες ασθένειες. Από ένα οποιοδήποτε φαρμακείο ή 7-eleven μπορείτε να προμηθευτείτε ένα spray αντικουνουπικό που να περιέχει το συστατικό DEET. Είναι προτιμότερο να προμηθευτείτε εκεί το αντικουνουπικό, μιας και αυτά που κυκλοφορούν στην Ελλάδα δεν είναι τόσο δυνατά (δεν περιέχουν DEET) και αν το προμηθευτείτε από ειδικό κατάστημα θα το ακριβοπληρώσετε.

Προστατευθείτε καλά από τη ζέστη και πίνετε πολύ νερό (εμφιαλωμένο πάντα) για την αποφυγή θερμοπληξίας και προσοχή κοντά στα ζώα (σκύλοι, μαιμούδες κτλ) γιατί πολλά έχουν λύσσα. Σε περίπτωση δαγκώματος είναι απαραίτητη η επίσκεψη σε νοσοκομείο για την χορήγηση αντιλυσσικού όπου είναι μια διαδικασία και επίπονη (επαναλαμβανόμενες ενέσεις) και δαπανηρή.

Τέλος αν ακολουθείτε κάποια φαρμακευτική αγωγή ή παίρνεται κάποια φάρμακα τακτικά καλό είναι να έχετε εφοδιαστεί προτού ξεκινήσετε γιατί ίσως εκεί να μην βρείτε το ίδιο ακριβώς φάρμακο. Προμηθευτείτε Imodium, η διάρροια των ταξιδιωτών είναι η συνηθέστερη ενόχληση.

12. Πως θα μετακινούμαι, έχουν αυτοκίνητα;

Αμέ. Και αυτοκίνητα έχουν, και λεωφορεία και τραίνα και αεροπλάνα και πλοία. Ότι θες! Η Ταϊλάνδη έχει αξιοζήλευτο σύστημα λεωφορείων με πυκνά δρομολόγια που συνδέουν τις μεγάλες πόλεις. Για μικρότερες αποστάσεις, κυρίως μεταξύ κοντινών χωριών ή πολύ μικρών πόλεων σε απομακρυσμένες περιοχές, υπάρχουν τα sawngthaew, δηλαδή αγροτικά που έχουν μετατραπεί σε μικρά λεωφορεία. Το τραίνο είναι πιο άνετο μέσω μεταφοράς, ειδικά όταν πρόκειται για μεγάλες αποστάσεις και ολονύχτιες διαδρομές. Αποφύγετε την 3η θέση αν δεν θέλετε να περάσετε όλη τη διαδρομή καθισμένη σε ένα ξύλινο πάγκο. Για αυτούς που μπορούν να διαθέσουν περισσότερα χρήματα, οι εσωτερικές πτήσεις είναι συχνές και σχετικά φθηνές.

Για μετακινήσεις μέσα στην πόλη υπάρχουν τα ταξί (στην Bangkok επιμείνετε να χρησιμοποιηθεί το ταξίμετρο), τα συμπαθητικά tuk tuk (με τους κομπιναδόρους οδηγούς, οπότε προσοχή), λεωφορεία και sawnghthaews (που λειτουργούν ως αστικά λεωφορεία). Στην Bangkok υπάρχει επίσης και τα πολύ βολικά πλοιάρια που κάνουν διαδρομές στο ποτάμι και το skytrain (υπερυψωμένος σιδηρόδρομος με όμορφη θέα).

13. Φαγητό θα βρίσκω ή θα πεθάνω της πείνας; Είναι ασφαλές;

Η Ταϊλάνδέζικη κουζίνα είναι από μόνη της ένας λόγος για επίσκεψη στη χώρα. Οι Ταϊλανδέζοι είναι καλοφαγάδες, τρώνε όχι δύο ή τρεις φορές τη μέρα αλλά έως και πέντε αφού το φαγητό θεωρείται από τις μεγαλύτερες απολαύσεις. Το ρύζι και τα noodles είναι φυσικά μέρος της καθημερινής δίαιτας των Ταϊλανδέζων συνδυασμένα με φρέσκα λαχανικά και κοτόπουλο. Άλλα συνηθισμένα πιάτα είναι τα κάρυ, οι καυτερές σαλάτες, τα ψάρια, οι σούπες, τα τηγανιτά και φυσικά τα ολόφρεσκα και γευστικότατα φρούτα. Αν η Ταϊλανδέζικη κουζίνα δεν σας γεμίζει το μάτι ή αν θέλετε μια αλλαγή, δυτικά πιάτα θα βρείτε σε όλα τα εστιατόρια που απευθύνονται σε ξένους.

Όσων αφορά την ασφάλεια για του φαγητό, επικρατεί ένας μεγάλος μύθος. Ότι δηλαδή είναι σίγουρο πως θα αρρωστήσεις και λίγα μόνο μέρη προσφέρονται για φαγητό. Η αλήθεια είναι πως η πιθανότητες για κάποια στοματική διαταραχή είναι αρκετές αλλά πέρα από μια διάρροια λίγων ημερών δύσκολα θα πάθετε κάτι πιο σοβαρό. Υπάρχουν κάποιοι κανόνες που είναι καλό να ακολουθούν οι ταξιδιώτες που σύμφωνα με τη δική μου εμπειρία είναι υπερβολικοί ενώ κάποιοι άλλοι καλό είναι να τηρούνται αυστηρώς:

Το φαγητό στο δρόμο είναι ασφαλές, αρκεί να μαγειρεύεται εκείνη την ώρα μπροστά σου και να μην είναι μαγειρεμένο από πριν. Το ίδιο ισχύει και στα εστιατόρια, οπότε εστιατόρια με μπουφέ πρέπει να αποφεύγονται.
Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι επίσης ασφαλή και είναι κρίμα να μην τα δοκιμάσετε. Νερό πίνουμε μόνο από μπουκαλάκι που βρίσκουμε πανεύκολα παντού και όχι από τη βρύση. Το νερό που προσφέρουν στα εστιατόρια (όταν δεν είναι σε κλειστά μπουκάλια αλλά σε κανάτες) είναι σχεδόν πάντα ασφαλές αλλά αν έχουμε αμφιβολίες το αποφεύγουμε.
Ο πάγος υποτίθεται πρέπει να αποφεύγετε αλλά πλέον ο πάγος που έχουν τα μαγαζιά είναι αγοραστός και έχει φτιαχτεί από καθαρό νερό και δεν υπάρχει κίνδυνος.

[Προηγούμενη][Εισαγωγή][Επόμενη]

Παρασκευή 22 Αυγούστου 2008

Camping στην Ικαρία

Ελεύθερο camping στην Ικαρία
Το ελεύθερο κάμπινγκ στην Ικαρία έχει μακρά ιστορία. Το νησί εδώ και πολλά χρόνια προσελκύει κόσμο που είναι αρκετά χύμα και προτιμάει το ελεύθερο για τη φάση, τη φύση αλλά και για οικονομία. Το πιο γνωστό μέρος του νησιού για ελεύθερο camping (αλλά και από τα πιο γνωστά σε όλη την ελλάδα) είναι στο Να, στην παραλία αλλά και πιο πίσω στο φαράγγι του Χάλαρη, μέσα στη φύση. Το μέρος είναι πανέμορφο, έχει αρκετό χώρο αλλά μαζεύει και πολύ κόσμο. Τα τελευταία χρόνια πολλά ακούγονται και γίνονται με τους γκρούβαλους (έτσι έχουν ονομάσει οι Ικαριώτες αυτούς που κάνουν ελεύθερο στο Να). Κάποιοι από τους κατασκηνωτές δεν σέβονται τη φύση αλλά ούτε και το νησί και τους κατοίκους του και έχουν γίνει φασαρίες σε πανηγύρια κτλ. Από την άλλη κάποιοι που έχουν οικονομικά οφέλη (ιδιοκτήτες ξενοδοχείων κτλ) δεν βλέπουν πια με καλό μάτι τους “τσαμπατσίδες” και επιθυμούν το διωγμό τους. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα γίνονται όλο και περισσότερα πεσίματα από την αστυνομία με σκοπό τον διωγμό τους. Παρόλα αυτά το μέρος παραμένει ένας υπέροχος τόπος για ελεύθερο camping (αν δεν σας πειράζει η πολυκοσμία). Πάντα όμως να γίνεται με σεβασμό προς τη φύση και τους κατοίκους.
Οργανωμένο camping στην Ικαρία
Οργανωμένο κάμπινγκ στο νησί δεν υπάρχει. Υπήρχε κάποτε ένα στον Αρμενιστή αλλά ήταν τελείως χύμα και τελικά έκλεισε πριν από αρκετά χρόνια (2002-03 νομίζω).
Πέμπτη 21 Αυγούστου 2008

Απορίες για ταξίδι/διακοπές στην Ταϊλάνδη; Οι απαντήσεις εδώ


Η Ταϊλάνδη αποτελεί έναν από τους πιο συνηθισμένους εξωτικούς προορισμούς και κάθε χρόνο δέχεται εκατομμύρια επισκέπτες. Παρ’όλα αυτά για κάποιους ακόμη φαντάζει ως μακρινός και μυστηριώδης προορισμός, προκαλεί απορίες πάνω σε βασικά θέματα και ανησυχίες, πολλές φορές αβάσιμες. Αυτές είναι οι απαντήσεις σε κάποιες από τις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις που αφορούν την Ταϊλάνδη που πολλές φορές μου έχουν απευθύνει προσωπικά ή έχω διαβάσει στο internet. Ελπίζω να σας βοηθήσει να αποφασίσετε να πραγματοποιήσετε και να οργανώσετε ένα ταξίδι στη μαγευτική αυτή χώρα.

Οι απαντήσεις βασίζονται στην προσωπική μου εμπειρία μετά από 3,5 μήνες που πέρασα στην Ταϊλάνδη, σε γνώμες άλλων ταξιδιωτών που έτυχε να συζητήσουμε καθώς και από άλλες πηγές όπως websites και ταξιδιωτικοί οδηγοί.

1. Θα πάω στην Ταϊλάνδη τον τάδε μήνα, είναι καλή εποχή; Πως θα είναι ο καιρός; Να το αναβάλω για άλλη περίοδο;
2. Να πάω οργανωμένα με group ή ανεξάρτητα;
3. Που να μείνω, να κλείσω από πριν; Εκεί θα βρω ξενοδοχείο;
4. Χρειάζομαι Visa;
5. Πόσο καιρό να κάτσω;
6. Έχω 15 μέρες, να το συνδυάσω και με Καμπότζη και Βιετνάμ;
7. Πόσο κοστίζουν τα αεροπορικά; Πόσα λεφτά χρειάζομαι για 10 μέρες;
8. Πόσα λεφτά θα χρειαστώ για...
9. Που να αλλάξω λεφτά, έχουν τράπεζες και ATM;
10. Έχω ακούσει πως σίγουρα θα με κλέψουν, μπορεί και να με σκοτώσουν, είναι αλήθεια;
11. Χρειάζομαι εμβόλια, φάρμακα, πανοπλία;
12. Πως θα μετακινούμε, έχουν αυτοκίνητα;
13. Φαγητό θα βρίσκω ή θα πεθάνω της πείνας; Είναι ασφαλές;
14. Που να πάω, τι να δω; Koh Samui ή Phuket;
15. Θα βρω ένα μυστικό νησί όπως αυτό στην “Παραλία”;
16. Γαμώ τις γκόμενες μου ’παν πως έχει, θα γ**** κάθε μέρα, ε;
17. Ναρκωτικά πολλά, τσάμπα και ελεύθερα, έτσι;
18. Τι να πάρω μαζί μου;
19. Τα κινητά πιάνουν, internet θα βρω;

Αν έχετε άλλες απορίες ή θέλετε περαιτέρω διευκρινήσεις, μπορείτε να αφήσετε σχόλιο ή να στείλετε e-mail.

Απορίες για ταξίδι/διακοπές στην Ταϊλάνδη; Οι απαντήσεις εδώ (μέρος 1)



1. Θα πάω στην Ταϊλάνδη τον τάδε μήνα, είναι καλή εποχή; Πως θα είναι ο καιρός; Να το αναβάλω για άλλη περίοδο;
2. Να πάω οργανωμένα με group ή ανεξάρτητα;
3. Που να μείνω, να κλείσω από πριν; Εκεί θα βρω ξενοδοχείο;
4. Χρειάζομαι Visa;
5. Πόσο καιρό να κάτσω;
6. Έχω 15 μέρες, να το συνδυάσω και με Καμπότζη και Βιετνάμ;

1. Θα πάω στην Ταϊλάνδη τον τάδε μήνα, είναι καλή εποχή; Πως θα είναι ο καιρός; Να το αναβάλω για άλλη περίοδο;

Η Ταϊλάνδη είναι μια χώρα με έκταση 4 φορές μεγαλύτερη της Ελλάδας, παραθαλάσσια και ορεινή και σαν να μην έφτανε αυτό, η ποικιλομορφία του εδάφους χωρίζει τη χώρα σε διαφορετικές κλιματολογικές ζώνες ανά εποχή. Δεν υπάρχει ιδανικό διάστημα για όλα τα μέρη της χώρας συγχρόνως.

Ο βασικός κανόνας λέει:

  • Νοέμβρης-Φεβρουάριος είναι η ιδανικότερη εποχή, είναι ο χειμώνας τους, οι θερμοκρασίες έχουν πέσει και οι βροχές έχουν σταματήσει. Αυτή η περίοδος είναι και η high season. Στα βόρεια όμως της χώρας, θα κάνει αρκετό κρύο, ειδικά τα βράδια.
  • Φεβρουάριος-Μάιος είναι η ζεστή περίοδος. Οι θερμοκρασίες στα κεντρικά κυρίως της χώρας ανεβαίνουν πάνω από τους 40C κάνοντας οποιαδήποτε δραστηριότητα δύσκολη. Αντίθετα στο βορρά δεν είναι τόσο άσχημα γιατί είναι πιο ζεστά απ’ότι το χειμώνα, ενώ στο νότο και κυρίως στα παραλιακά μέρη, το αεράκι από τη θάλασσα κρατά την θερμοκρασία σε λογικά επίπεδα.
  • Μάιος-Οκτώβρη, πάρτε ένα καλό αδιάβροχο και να είστε προετοιμασμένοι, αφού είναι η περίοδος των μουσσώνων. Άλλοτε οι βροχές είναι μια απογευματινή μπόρα και άλλοτε βρέχει χωρίς σταματημό για μέρες. Είναι λίγο απρόβλεπτη η κατάσταση. Στο νότο, εκεί που θα κατευθυνθούν όσοι αναζητούν παραλίες, στη δυτική μεριά οι βροχοπτώσεις είναι πιο έντονες κυρίως μεταξύ Απριλίου-Οκτωβρίου, ενώ στην ανατολική μεταξύ Σεπτέμβρη-Δεκέμβρη.

Στην ερώτηση αν θα πρέπει να ακυρώσει κάποιος το ταξίδι λόγω του καιρού, η απάντηση είναι ναι, μόνο αν έχει κάτι πολύ συγκεκριμένο στο μυαλό του για το ταξίδι του και πιστεύει πως ο καιρός θα του το χαλάσει. Αν είναι λίγο ευέλικτος μπορεί κάλλιστα να διαμορφώσει το ταξίδι με παράγοντα και τον καιρό που θα επικρατεί.

2. Να πάω οργανωμένα με group ή ανεξάρτητα;

Η τουριστική ανάπτυξη της Ταϊλάνδης είναι τέτοια που ο ανεξάρτητος ταξιδιώτης δεν έχει κανένα απολύτως πρόβλημα. Παντού υπάρχουν ξενοδοχεία όλων των τύπων και για όλα τα βαλάντια, το ίδιο και εστιατόρια. Σε κάθε γωνία (στα τουριστικά μέρη) υπάρχουν ταξιδιωτικά γραφεία που οργανώνουν εκδρομές και δραστηριότητες, κλείνουν αεροπορικά εισιτήρια κτλ, τα ταξί και τα tuk tuk οργώνουν τους δρόμους, οι Ταϊλανδοί μιλούν αγγλικά σε ικανοποιητικό επίπεδο ενώ η χώρα είναι απόλυτα ασφαλής. Με ένα ταξιδιωτικό οδηγό από τους πολλούς που κυκλοφορούν, μπορεί οποιοσδήποτε από μόνος του να οργανώσει το ταξίδι του πανεύκολα, έχοντας απόλυτη ελευθερία κινήσεων και αποφασίζοντας ο ίδιος το τι θέλει να κάνει και να δει. Είναι τρομερό το πόσο εύκολο είναι το ταξίδι στην Ταϊλάνδη, σε σημείο απογοήτευσης γιατί το περιμένεις πιο περιπετειώδες!

Βεβαίως αν κάποιος θέλει οπωσδήποτε να πάει οργανωμένα, τα ταξιδιωτικά γραφεία στην Ελλάδα έχουν πολλά διαφορετικά πακέτα για τη χώρα της Ταϊλάνδης για να επιλέξει ο καθένας αυτό που θέλει.

3. Που να μείνω, να κλείσω από πριν; Εκεί θα βρω ξενοδοχείο;

Πολλοί ανησυχούν για το αν θα βρουν δωμάτιο της αρεσκείας τους και αν θα πρέπει να το έχουν κλείσει από πριν μέσω internet ρισκάροντας έτσι να μην είναι τελικά αυτό που περιμένουν και ακριβοπληρώνοντας το μερικές φορές. Πέρα από την υψηλή τουριστικά περίοδο, σε κάποια πολύ τουριστικά μέρη, το να έχεις κλείσει από πριν δεν είναι απαραίτητο. Υπάρχει τέτοια πληθώρα επιλογών που πάντα κάποιο κατάλυμα θα υπάρχει για να μείνετε. Από guesthouses ή ξύλινα huts των λίγων ευρώ, μέχρι πολυτελή ξενοδοχεία των εκατοντάδων ευρώ η βραδιά.
Επίσης όταν εμφανίζεστε αυτοπροσώπως συνήθως η τιμή πέφτει αφού δέχεται και παζάρια (για τα οικονομικά καταλύματα) και γίνονται προσφορές (στα ακριβά). Αν θέλετε να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο από πριν ξεκινήσετε και θέλετε να τα βρείτε όλα έτοιμα ή δεν θέλετε να ξοδέψετε ούτε λεπτό στο ψάξιμο δωματίου, τότε καλύτερο θα ήταν να έχετε κλείσει από πριν.

Όταν ψάχνετε για δωμάτιο, συνήθως όταν φτάσετε σε ένα νέο μέρος, θα σας περικυκλώσουν ντόπιοι που θα θέλουν να σας πάνε “σε ένα καλό ξενοδοχείο που ξέρουν”, στο guesthouse του ξαδέρφου τους κτλ. Φυσικά ο μόνος λόγος που “σφάζονται” να σας εξυπηρετήσουν είναι η προμήθεια που παίρνουν για κάθε τουρίστα που οδηγούν σε κάποιο ξενοδοχείο. Πολλές φορές μάλιστα δεν θα διστάσουν να σας πουν πως το ξενοδοχείο που θέλετε να πάτε ή έχετε ήδη κλείσει είναι κλειστό, βρώμικο, μακριά για να σας πάνε αυτοί στο δικό τους. Συνήθως αυτοί που ακολουθούν τέτοιες τακτικές είναι οι οδηγοί των ταξί και των tuk tuk ενώ τα ξενοδοχεία που συνεργάζονται μαζί τους είναι συνήθως (αλλά όχι πάντα) μέτρια και υπερτιμημένα.

4. Χρειάζομαι Visa;

Αν έχεις την ελληνική υπηκοότητα (ή κάποια άλλη από τις 28 της λίστας), κατά την άφιξη σου χορηγείται μια άδεια εισόδου που αντικαθιστά τη visa και επιτρέπει την παραμονή σου στην Ταϊλάνδη για 30 ημέρες. Αν θέλετε να μείνετε παραπάνω μπορείτε να βγείτε από τη χώρα και να ξαναμπείτε για να σας χορηγηθεί εκ νέου τέτοια άδεια για άλλες 30 μέρες (η διαδικασία αυτή είναι γνωστή ως visa-run). Διαφορετικά μπορείτε να βγάλετε εύκολα την τουριστική visa με διάρκεια 60 ημερών η οποία στην πρεσβεία της Ταϊλάνδης στην Αθήνα κοστίζει 25 ευρώ.

5. Πόσο καιρό να κάτσω;

Η ερώτηση που πρέπει να κάνεις στον εαυτό σου είναι “Πόσο καιρό μπορώ να κάτσω;”! Αυτό εξαρτάται από τον καθένα. Αν θες να δεις όλη τη χώρα, υπολόγισε 3-6 μήνες, αν θες να δεις τα βασικά αξιοθέατα και να περάσεις και λίγο χρόνο στις παραλίες υπολόγισε 1 μήνα. Αν δεν έχει τόσο χρόνο στη διάθεση σου, κάνε την αρχή με 15 μέρες και σχεδόν σίγουρα θα επιστρέψεις.

Η Ταϊλάνδη και η Ασία γενικότερα θέλουν χρόνο. Μην προσπαθήσεις να δεις τα πάντα σε μικρό χρονικό διάστημα. Αν δεν έχεις τον απαραίτητο χρόνο, θυσίασε μερικά μέρη και μείνε παραπάνω σε κάποια άλλα. Η χώρα αυτή διαφέρει τόσο από τις Ευρωπαϊκές χώρες που έχουμε συνηθίσει οι περισσότεροι και για να την κατανοήσεις πρέπει να περάσεις αρκετό χρόνο παρατηρώντας την. Παρατηρώντας τη ζωή να κυλάει γύρω σου, τους ανθρώπους και τις συνήθειες τους, τη φύση, τις πόλεις. Δώσ’ της τον χρόνο που απαιτεί και θα σε ανταμείψει. Και μάλιστα πολύ περισσότερο απ’ ότι αν καταφέρεις να δεις όλα τις τα αξιοθέατα σε μια επίσκεψη λίγων ημερών.

6. Έχω 15 μέρες, να το συνδυάσω και με Καμπότζη και Βιετνάμ;

Η Ταϊλάνδη από μόνη της έχει έκταση περίπου όσο η Ελλάδα, η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Σερβία μαζί. Επίσης έχει τόσα διαφορετικά πράγματα να προσφέρει στον επισκέπτη της, παρθένες παραλίες, τροπικά δάση, ποτάμια, μνημεία, βουνά, ναούς που σε 10-15 μέρες (το χρονικό διάστημα που ταξιδεύουν οι περισσότεροι) προλαβαίνεις να πάρεις μόνο μια μικρή ιδέα. Η γνώμη μου είναι πως καλύτερα να μείνεις σε μια χώρα και να δεις όσο το δυνατόν περισσότερα παρά να προσπαθήσεις να τα δεις όλα με τη μια και στο τέλος να μην έχεις πάρει μυρωδιά από την κάθε χώρα.

[Εισαγωγή][Επόμενη]

Σάββατο 9 Αυγούστου 2008

Impression Liu Sanjie – Μια μικρή τελετή έναρξης Ολυμπιακών Αγώνων


Χτες, Παρασκευή 8 Αυγούστου 2008, μαζευτήκαμε το μεσημέρι με κάποιους φίλους και παρακολουθήσαμε την τελετή έναρξης των 29ων Ολυμπιακών Αγώνων, αυτών του Πεκίνου. Το θέαμα δεν μας απογοήτευσε καθόλου. Οι Κινέζοι ήταν προετοιμασμένοι και πρόσφεραν στους εκατομμύρια θεατές και τηλεθεατές ένα μοναδικό υπερθέαμα. Όλος ο κόσμος ήξερε κατά βάθος πως οι Κινέζοι δεν θα μας απογοητεύσουν, σε αυτόν τουλάχιστον τον τομέα. Εγώ ήμουν σίγουρος εδώ και πολύ καιρό και είχα ένα λόγο παραπάνω να το πιστεύω.

Yangshuo 01Όταν πέρυσι το χειμώνα ταξίδευα στην Κίνα, βρέθηκα με κάποιους φίλους και στην επαρχία Guangxi, στο νότιο μέρος της χώρας. Η επαρχία είναι γνωστή για τους εντυπωσιακούς ορυζώνες, τις σκεπαστές γέφυρες και τον μαγευτικό ποταμό Li με τους ασβεστολιθικούς βράχους να υψώνονται εκατέρωθεν του. Εκεί λοιπόν βρεθήκαμε και στη μικρή πόλη Yangshuo που αν και μικρή είναι ιδιαιτέρως τουριστική λόγω της γραφικότητας του κέντρου της αλλά και της πανέμορφης φύσης στα περίχωρα της.

Yangshuo 02Πολλοί είναι οι τρόποι να γεμίσεις τις μέρες σου στο Yangshuo. Εμάς οι αγαπημένες μας ασχολίες ήταν οι βόλτες στα λιθόστρωτα δρομάκια στο κέντρο, περπάτημα στα πάρκα χαζεύοντας του γέροντες να παίζουν Xiangqi (Κινέζικο σκάκι) και χαρτιά, ποδηλατάδες γύρω από την πόλη και ανάβαση σε λόφους για να απολαύσουμε τη θέα, βόλτα με σχεδία στον ποταμό Li και άλλα.

Όσο ήμασταν εκεί, άλλοι ταξιδιώτες που γνωρίσαμε μας είπαν πως δεν πρέπει με τίποτα να χάσουμε το show που λαμβάνει χώρα στην περιοχή, με την ονομασία “Impression Liu Sanjie”. Αυτό μας το επιβεβαίωσε και ο κ.Wei Yangshuo 09 στο guesthouse oπου μέναμε αλλά όλοι αρνήθηκαν να μας δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες, για να μας βρει απροετοίμαστους, όπως μας είπαν. Την τελευταία μας μέρα, πριν φύγουμε από το Yangsuo, είχαμε ζητήσει από τον κ.Wei να μας κλείσει εισιτήρια για την παράσταση τα οποία στοίχιζαν Υ150 (περίπου 15ευρώ) μαζί με τη μεταφορά στον χώρο της παράστασης και εκείνη τη στιγμή μας φάνηκαν κάπως τσιμπημένα (για τα δεδομένα της Κίνας).

Γύρω στις 7 παρά το απόγευμα, την ώρα που σκοτείνιαζε ήρθε και μας πήρε ένα βανάκι από το guesthouse και αφού διασχίσαμε την πόλη αρχίσαμε να απομακρυνόμαστε. Μας πήγε και μας άφησε σε ένα μέρος και μας έβαλαν μέσα σε μια αίθουσα που έμοιαζε με μικρό θέατρο. Αυτός είναι ο χώρος της παράστασης αναρωτηθήκαμε; Να κάτσουμε στις θέσεις; Δεν μας εξήγησε κανείς. Άρχισε να φτάνει κι άλλος κόσμος και όταν τελικά φτάσαμε τα 20 περίπου άτομα, μας λέει κάποιος ακολουθήστε με και βγαίνουμε πάλι έξω αρχίζοντας να περπατάμε πίσω του. Σιγά σιγά ο κόσμος γύρω μας αυξανόταν και φτάσαμε σε μια μεγάλη υπαίθρια είσοδο και ο τύπος μας είπε να ακολουθήσουμε τον κόσμο, που πλέον ήταν εκατοντάδες. Αφού προχωρήσαμε αρκετά, φτάσαμε στον χώρο της παράστασης. Εκεί καταλάβαμε πως θα ακολουθούσε κάτι μεγαλοπρεπές.

Ο χώρος των θεατών είναι αμφιθεατρικός, με θέσεις για 2000 ίσως άτομα και βλέπει όχι σε κάποια σκηνή αλλά στο ποτάμι. Το ελάχιστο φως αποκαλύπτει στο βάθος πίσω από το νερό τους μεγάλους βράχους που λειτουργούν ως φόντο. Βρήκαμε θέσεις και κάτσαμε και σιγά σιγά όλες οι θέσεις γεμίζουν. Μετά από αρκετή ώρα ανυπομονησίας το show ξεκινάει.

Yangshuo 03Το τι μεσολάβησε μέχρι το τέλος της παράστασης είναι πολύ δύσκολο να περιγραφεί με λόγια. Ένα συνεχές show με φώτα, μουσική, φωτιές, παραδοσιακές Yangshuo 06 ενδυμασίες και χορό, ακροβατικά και τραγούδι. Ένα show στο οποίο τα τεχνικά μέσα δεν είναι ο πρωταγωνιστής αλλά βοηθούν στον να αναδείξουν την παράδοση και την φυσική ομορφιά μέσα από την ιστορία αγάπης, μεταξύ μιας κοπέλας και ενός ψαρά. Και μπορεί από την ιστορία να μην καταλαβαίνεις τίποτα αλλά η παράσταση δεν σε αφήνει να βαρεθείς ούτε για μια στιγμή.

Yangshuo 04Η παράσταση έχει διάφορα τμήματα και πολλές εναλλαγές, από παραδοσιακό χορό, μέχρι 100άδες σχεδίες με αναμμένες δάδες να Yangshuo 07 φωτίζουν όλο το χώρο και τους 12 μεγαλειώδεις βράχους στο φόντο να αλλάζουν χρώματα και άποψη από τους φωτισμούς τους. Ο θίασος (αν μπορεί να ονομαστεί έτσι) αποτελείτε από 600 ντόπιους χωρικούς, η σκηνή είναι ένα μέρος του ποταμού μήκους 2 χιλιομέτρων ενώ όλο το show λαμβάνει χώρα στο νερό, είτε πάνω σε σχεδίες είτε σε εξέδρες, και συμπληρωματικά στις δυο όχθες του ποταμού.

Yangshuo 05Όταν η παράσταση τελείωσε είχαμε μείνει με το στόμα ανοιχτό και αδυνατούσαμε να σταυρώσουμε λέξη. Δεν έχω ξαναδεί τόσο εντυπωσιακό show αλλά συγχρόνως ήταν και από τις ομορφότερες εικόνες που έχω αντικρίσει γενικά. Το πρώτο πράγμα που είπαμε μεταξύ μας ήταν “Σκέψου τι θα κάνουν στους Ολυμπιακούς!”.

Από εκείνο το βράδυ λοιπόν περίμενα και αγωνιούσα για την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου. Yangshuo 08Ήξερα ήδη πως ο δημιουργούς του “Impression Liu Sanjie” είναι ο Zhang Yimou, ένας μεγάλος Κινέζος σκηνοθέτης (Ήρωας, Τα Ιπτάμενα Στιλέτα και άλλα). Επίσης ήξερα πως ο Zhang Yimou έχει αναλάβει τις τελετές έναρξης και λήξεις. Και μπορεί το χτεσινό show να μην είχε μεγάλη σχέση με αυτό που εγώ είχα δει ζωντανά αλλά για μια ακόμα φορά κατάφερε να με εντυπωσιάσει, όπως και τους περισσότερους πως το παρακολούθησαν.