Τρίτη 31 Μαρτίου 2009

Κρατήστε επαφή ενώ ταξιδεύετε (χωρίς να πληρώνετε τα μαλλιά της κεφαλής σας) ΙI

Τηλέφωνο:
Ένα λάθος που κάνουμε οι περισσότεροι στα ταξίδια μας είναι να χρησιμοποιήσουμε το κινητό μας τηλέφωνο από το εξωτερικό (αν φυσικά είναι ενεργοποιημένο το roaming). Συνήθως ή από άγνοια ή λόγω ευκολίας λέμε "εντάξει, πόσο να στοιχίσει, μια φορά θα το χρησιμοποιήσω". Εύκολα όμως παρασύρεσαι και όταν έρθει ο λογαριασμός το μετανιώνεις. Καλό είναι να έχεις μαζί σου ένα κινητό αλλά κυρίως για ώρα ανάγκης. Εγώ προτιμώ να το έχω απενεργοποιημένο και μέσα στην τσάντα.
Αν σε κάποια χώρα σκοπεύεις να μείνεις αρκετό καιρό και πρέπει οπωσδήποτε να κάνεις και να δεχτείς τηλεφωνήματα, είναι προτιμότερο να αγοράσεις ένα φτηνό καρτοκινητό (ή μόνο την κάρτα αν η συσκευή σου είναι συμβατή στη χώρα που βρίσκεσαι) και να χρησιμοποιείς αυτό. Μπορείς να το κάνεις σε οποιοδήποτε μαγαζί με κινητά. Αν είσαι σε χώρα που δεν μιλάς τη γλώσσα, ζήτησε από τον υπάλληλο να στο ενεργοποιήσει γιατί αλλιώς από τα ηχογραφημένα μηνύματα δεν θα βγάλεις άκρη.

Αν δεν θες ή δεν μπορείς να κάνεις τηλεφωνήματα από το internet ή το κινητό, μπορείς να κάνεις τηλεφωνήματα από κάποιο ειδικό μαγαζί ή internet cafe όπου σε χρεώνουν με το λεπτό. Τηλεφώνημα από το ξενοδοχείο καλύτερα μην σκεφτείς καν να κάνεις γιατί το χρεώνουν πολύ ακριβά.

Επίσης σε κάποιες χώρες συμφέρει να αγοράσεις ειδικές τηλεκάρτες για υπεραστικά τηλεφωνήματα που είναι πιο οικονομικές από τις κανονικές τηλεκάρτες.

Ταχυδρομείο:
Φυσικά από τη λίστα δεν θα μπορούσε να λείπει το για κάποιους ξεπερασμένο αλλά για μένα αγαπημένο, παραδοσιακό ταχυδρομείο. Γράψε ένα γράμμα στα αγαπημένα σου πρόσωπα και βάλε μέσα στο φάκελο κάτι για αυτούς. Ένα μικρό δωράκι, ένα εισιτήριο λεωφορείου σε κάποια ακαταλαβίστικη γλώσσα, ένα πρόχειρο σκίτσο, οτιδήποτε. Ένα γράμμα γραμμένο στο χέρι είναι πολύ πιο προσωπικό από ένα e-mail. Ακόμα και μια απλή κάρτα δείχνει στον άλλο πως τον σκέφτηκες και μπήκες στον κόπο να του γράψεις και να του στείλεις κάτι με τον παραδοσιακό τρόπο. Επίσης αν δεν τους το έχεις πει και δεν το περιμένουν, η έκπληξη το κάνει ακόμη καλύτερο.
Αν χρειαστεί να στείλουν σε εσένα κάτι, στις περισσότερες μεγάλες πόλεις υπάρχει η δυνατότητα να στείλουν κάτι στο ταχυδρομείο της πόλης και να το παραλάβεις από εκεί με το διαβατήριο σου. Απλά φρόντισε να φτάσεις στην πόλη αυτή αφού φτάσει το γράμμα/δέμα, κάτι που πολλές φορές μπορεί να πάρει και αρκετές εβδομάδες.

Μια τελευταία συμβουλή είναι όταν έχεις να γράψεις ή να τηλεφωνήσεις σε κάποιον, να το κάνεις με την πρώτη ευκαιρία και να μην το αφήνεις για μετά. Εύκολα μπορεί να ξεχαστείς ή όταν θες να μη βρίσκεις net cafe. Έτσι δυο μήνες μετά το e-mail από τον κολλητό να έχει μείνει αναπάντητο ή ακόμη χειρότερα έχεις κάνει τους γονείς σου να σκάσουν από την αγωνία τους.

Ξέχασα κάτι; Άσε μου μήνυμα.

επιστροφή στο πρώτο μέρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: