Παρασκευή 26 Ιουνίου 2009

Ryanair: Μεταφορά αποσκευών από τους επιβάτες

Η low-cost αεροπορική εταιρία Ryanair εκπλήσει τους πάντες για άλλη μια φορά. Μετά από τις ανακοινώσεις ότι θα χρεώνει τους επιβάτες της για τη χρήση της τουαλέτας, ότι οι υπέρβαροι θα πρέπει να πληρώνουν περισσότερο και ότι καταργεί το check in, τώρα ανακοινώνει πως οι επιβάτες θα πρέπει να κουβαλάνε τις αποσκευές τους μέχρι το αεροπλάνο μόνοι τους!

Ryanair

Τέρμα οι εποχή που δίναμε τις βαλίτσες στο check in, τους βάζαν το αυτοκολλητάκι και τις αποχαιρετούσαμε καθώς ο κινούμενος ιμάντας τις εξαφάνιζε στα άδυτα του αεροδρομίου, για να τις ξαναδούμε με μαγικό τρόπο στο αεροδρόμιο του προορισμού μας, βγαίνοντας από τα άδυτα του αντίστοιχου αεροδρομίου με τη χρήση ενός άλλου κινούμενου ιμάντα. Πλέον οι επιβάτες, τουλάχιστον αυτοί της συγκεκριμένης εταιρίας, θα πρέπει να κουβαλάνε τις αποσκευές τους μόνοι τους, να περνάνε με αυτές τον έλεγχο ασφαλείας, να τις ανεβάζουν μαζί τους στο λεωφοριάκι που σε πάει στο αεροσκάφος και να τις αφήνουν δίπλα στις σκάλες την ώρα που επιβιβάζονται. Πάλι καλά δηλαδή που δεν θα πρέπει να τις πάρουν στον ώμο και να τις βάλουν στο χώρο των αποσκευών. Τουλάχιστον όχι ακόμη!

Κάτι από ΚΤΕΛ μου θυμίζει εμένα αυτό. Βέβαια ακόμη και στα υπεραστικά λεωφορεία άλλων χωρών, στην Ελλάδα δεν νομίζω πως εφαρμόζεται ακόμα, έχουν ξεκινήσει να εφαρμόζουν κάτι αντίστοιχο με το check in των αεροδρομίων, όπου αφήνεις τις αποσκευές σου και οι υπάλληλοι τις μεταφέρουν και ανεβάζουν στο λεωφορείο.

Αποσκευές

Η απόφαση αυτή της εταιρίας πάντως δεν πρόκειται να περάσει έτσι εύκολα. Ήδη έχουν αρχίσει οι διαμαρτυρίες όχι μόνο από τους επιβάτες αλλά και από τα αεροδρόμια, τις άλλες αεροπορικές εταιρίες και διάφορους άλλους:

  • Οι επιβάτες αντιδρούν γιατί αυτοί είναι που θα πρέπει να υποστούν όλη την ταλαιπωρία. Φαντάσου να ταξιδεύεις με κανα-δυο κουτσούβελα και εκτός από τα μωρά, τα καροτσάκια τους, τις τσάντες με τις πάνες τους κλπ να πρέπει να κουβαλάς και τις βαλίτσες σου.
  • Οι υπεύθυνοι των αεροδρομίων αντιδρούν γιατί κάτι τέτοιο θα φέρει το χάος στα αεροδρόμια με επιβάτες φορτωμένους σαν τα ζώα να ψάχνουν την πτήση τους.
  • Οι αεροπορικές εταιρίες αντιδρούν γιατί και οι δικοί τους επιβάτες επηρεάζονται από το γεγονός ότι θα πρέπει να περιμένουν στην ουρά την ώρα που τα γίνεται ο έλεγχος των αποσκευών των επιβατών της Rayanair, κάτι που θα καθυστερεί κατά πολύ τη διαδικασία.
  • Τα καταστήματα των αεροδρομίων αντιδρούν γιατί οι πωλήσεις τους θα μειωθούν, αφού κανένας φορτωμένος επιβάτης δεν θα έχει όρεξη για βόλτες στα duty free αλλά ούτε και θα μπορεί να κινηθεί μέσα σε αυτά, κουβαλώντας τις αποσκευές του.
  • Οι συνδικαλιστικοί φορείς αντιδρούν γιατί σκοπός της εταιρίας με το μέτρο αυτό δεν είναι παρά η περαιτέρω μείωση του προσωπικού της και έτσι νέες απολύσεις είναι ορατές.

Και ποιος δεν αντιδρά δηλαδή; Και κανείς τους δεν έχει και άδικο. Ευτυχώς για να πραγματοποιηθεί κάτι τέτοιο θα πρέπει να συμφωνήσουν και τα αεροδρόμια, οπότε ας ελπίσουμε πως κάτι τέτοιο δεν θα γίνει.

Ίσως να είναι άλλο ένα τηλεπικοινωνιακό τρικ της εταιρίας, που όπως έχει αποδείξει πάμπολλες φορές πιστεύει στο “Οποιαδήποτε δημοσιότητα είναι καλή δημοσιότητα“. Το μέλλον θα δείξει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: