Σάββατο 9 Αυγούστου 2008

Impression Liu Sanjie – Μια μικρή τελετή έναρξης Ολυμπιακών Αγώνων


Χτες, Παρασκευή 8 Αυγούστου 2008, μαζευτήκαμε το μεσημέρι με κάποιους φίλους και παρακολουθήσαμε την τελετή έναρξης των 29ων Ολυμπιακών Αγώνων, αυτών του Πεκίνου. Το θέαμα δεν μας απογοήτευσε καθόλου. Οι Κινέζοι ήταν προετοιμασμένοι και πρόσφεραν στους εκατομμύρια θεατές και τηλεθεατές ένα μοναδικό υπερθέαμα. Όλος ο κόσμος ήξερε κατά βάθος πως οι Κινέζοι δεν θα μας απογοητεύσουν, σε αυτόν τουλάχιστον τον τομέα. Εγώ ήμουν σίγουρος εδώ και πολύ καιρό και είχα ένα λόγο παραπάνω να το πιστεύω.

Yangshuo 01Όταν πέρυσι το χειμώνα ταξίδευα στην Κίνα, βρέθηκα με κάποιους φίλους και στην επαρχία Guangxi, στο νότιο μέρος της χώρας. Η επαρχία είναι γνωστή για τους εντυπωσιακούς ορυζώνες, τις σκεπαστές γέφυρες και τον μαγευτικό ποταμό Li με τους ασβεστολιθικούς βράχους να υψώνονται εκατέρωθεν του. Εκεί λοιπόν βρεθήκαμε και στη μικρή πόλη Yangshuo που αν και μικρή είναι ιδιαιτέρως τουριστική λόγω της γραφικότητας του κέντρου της αλλά και της πανέμορφης φύσης στα περίχωρα της.

Yangshuo 02Πολλοί είναι οι τρόποι να γεμίσεις τις μέρες σου στο Yangshuo. Εμάς οι αγαπημένες μας ασχολίες ήταν οι βόλτες στα λιθόστρωτα δρομάκια στο κέντρο, περπάτημα στα πάρκα χαζεύοντας του γέροντες να παίζουν Xiangqi (Κινέζικο σκάκι) και χαρτιά, ποδηλατάδες γύρω από την πόλη και ανάβαση σε λόφους για να απολαύσουμε τη θέα, βόλτα με σχεδία στον ποταμό Li και άλλα.

Όσο ήμασταν εκεί, άλλοι ταξιδιώτες που γνωρίσαμε μας είπαν πως δεν πρέπει με τίποτα να χάσουμε το show που λαμβάνει χώρα στην περιοχή, με την ονομασία “Impression Liu Sanjie”. Αυτό μας το επιβεβαίωσε και ο κ.Wei Yangshuo 09 στο guesthouse oπου μέναμε αλλά όλοι αρνήθηκαν να μας δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες, για να μας βρει απροετοίμαστους, όπως μας είπαν. Την τελευταία μας μέρα, πριν φύγουμε από το Yangsuo, είχαμε ζητήσει από τον κ.Wei να μας κλείσει εισιτήρια για την παράσταση τα οποία στοίχιζαν Υ150 (περίπου 15ευρώ) μαζί με τη μεταφορά στον χώρο της παράστασης και εκείνη τη στιγμή μας φάνηκαν κάπως τσιμπημένα (για τα δεδομένα της Κίνας).

Γύρω στις 7 παρά το απόγευμα, την ώρα που σκοτείνιαζε ήρθε και μας πήρε ένα βανάκι από το guesthouse και αφού διασχίσαμε την πόλη αρχίσαμε να απομακρυνόμαστε. Μας πήγε και μας άφησε σε ένα μέρος και μας έβαλαν μέσα σε μια αίθουσα που έμοιαζε με μικρό θέατρο. Αυτός είναι ο χώρος της παράστασης αναρωτηθήκαμε; Να κάτσουμε στις θέσεις; Δεν μας εξήγησε κανείς. Άρχισε να φτάνει κι άλλος κόσμος και όταν τελικά φτάσαμε τα 20 περίπου άτομα, μας λέει κάποιος ακολουθήστε με και βγαίνουμε πάλι έξω αρχίζοντας να περπατάμε πίσω του. Σιγά σιγά ο κόσμος γύρω μας αυξανόταν και φτάσαμε σε μια μεγάλη υπαίθρια είσοδο και ο τύπος μας είπε να ακολουθήσουμε τον κόσμο, που πλέον ήταν εκατοντάδες. Αφού προχωρήσαμε αρκετά, φτάσαμε στον χώρο της παράστασης. Εκεί καταλάβαμε πως θα ακολουθούσε κάτι μεγαλοπρεπές.

Ο χώρος των θεατών είναι αμφιθεατρικός, με θέσεις για 2000 ίσως άτομα και βλέπει όχι σε κάποια σκηνή αλλά στο ποτάμι. Το ελάχιστο φως αποκαλύπτει στο βάθος πίσω από το νερό τους μεγάλους βράχους που λειτουργούν ως φόντο. Βρήκαμε θέσεις και κάτσαμε και σιγά σιγά όλες οι θέσεις γεμίζουν. Μετά από αρκετή ώρα ανυπομονησίας το show ξεκινάει.

Yangshuo 03Το τι μεσολάβησε μέχρι το τέλος της παράστασης είναι πολύ δύσκολο να περιγραφεί με λόγια. Ένα συνεχές show με φώτα, μουσική, φωτιές, παραδοσιακές Yangshuo 06 ενδυμασίες και χορό, ακροβατικά και τραγούδι. Ένα show στο οποίο τα τεχνικά μέσα δεν είναι ο πρωταγωνιστής αλλά βοηθούν στον να αναδείξουν την παράδοση και την φυσική ομορφιά μέσα από την ιστορία αγάπης, μεταξύ μιας κοπέλας και ενός ψαρά. Και μπορεί από την ιστορία να μην καταλαβαίνεις τίποτα αλλά η παράσταση δεν σε αφήνει να βαρεθείς ούτε για μια στιγμή.

Yangshuo 04Η παράσταση έχει διάφορα τμήματα και πολλές εναλλαγές, από παραδοσιακό χορό, μέχρι 100άδες σχεδίες με αναμμένες δάδες να Yangshuo 07 φωτίζουν όλο το χώρο και τους 12 μεγαλειώδεις βράχους στο φόντο να αλλάζουν χρώματα και άποψη από τους φωτισμούς τους. Ο θίασος (αν μπορεί να ονομαστεί έτσι) αποτελείτε από 600 ντόπιους χωρικούς, η σκηνή είναι ένα μέρος του ποταμού μήκους 2 χιλιομέτρων ενώ όλο το show λαμβάνει χώρα στο νερό, είτε πάνω σε σχεδίες είτε σε εξέδρες, και συμπληρωματικά στις δυο όχθες του ποταμού.

Yangshuo 05Όταν η παράσταση τελείωσε είχαμε μείνει με το στόμα ανοιχτό και αδυνατούσαμε να σταυρώσουμε λέξη. Δεν έχω ξαναδεί τόσο εντυπωσιακό show αλλά συγχρόνως ήταν και από τις ομορφότερες εικόνες που έχω αντικρίσει γενικά. Το πρώτο πράγμα που είπαμε μεταξύ μας ήταν “Σκέψου τι θα κάνουν στους Ολυμπιακούς!”.

Από εκείνο το βράδυ λοιπόν περίμενα και αγωνιούσα για την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου. Yangshuo 08Ήξερα ήδη πως ο δημιουργούς του “Impression Liu Sanjie” είναι ο Zhang Yimou, ένας μεγάλος Κινέζος σκηνοθέτης (Ήρωας, Τα Ιπτάμενα Στιλέτα και άλλα). Επίσης ήξερα πως ο Zhang Yimou έχει αναλάβει τις τελετές έναρξης και λήξεις. Και μπορεί το χτεσινό show να μην είχε μεγάλη σχέση με αυτό που εγώ είχα δει ζωντανά αλλά για μια ακόμα φορά κατάφερε να με εντυπωσιάσει, όπως και τους περισσότερους πως το παρακολούθησαν.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα
Πράγματι ανέβασαν τον πήχη πολύ ψηλά, αλλά πολύ ψηλά.
Και δεν απογοήτευσαν κανέναν.
Εμένα με μάγεψαν.
Καλό βράδυ

Ανώνυμος είπε...

oi kinezoi 3eperasan thn teleth enar3hs mas alla 8a 3eperasoun thn lh3hs mas opou eixame anna vissi kai sakis????????a!emeis eixame kai tiesto kai varage!