Παρασκευή 26 Ιουνίου 2009

Camping στη Φολέγανδρο

Η Φολέγανδρος έχει ένα οργανωμένο κάμπινγκ, το κάμπινγκ Λιβάδι. Δυστυχώς είναι από τα πιο μέτρια camping που έχω μείνει σε Ελληνικό νησί αλλά και γενικά.

Το camping βρίσκεται στα νοτιοανατολικά του νησιού, δίπλα στην μέτρια παραλία Λιβάδι. Το λιμάνι απέχει 1 χιλιόμετρο από το camping και μεταξύ των δυο δεν υπάρχει συγκοινωνία, πέρα από ένα πουλμανάκι που κάνει τη διαδρομή όταν έρχεται πλοίο. Αν λοιπόν δεν έχετε μεταφορικό μέσο, πρέπει να κάνετε τη διαδρομή με τα πόδια. Από το λιμάνι υπάρχει λεωφορείο για τη χώρα. Το ίδιο και για την επιστροφή όπου μάλιστα το τελευταίο λεωφορείο είναι πριν τα μεσάνυχτα. Αν δηλαδή θέλετε να πάτε για μπάνιο, να γυρίσετε στο κάμπινγκ και το βράδυ να βγείτε, πρέπει να κάνετε τη διαδρομή 4 φορές. Επίσης γύρω από το camping δεν υπάρχει τίποτα. Ο κοντινότερος “πολιτισμός” είναι το λιμάνι.

Μέσα στο χώρο του κάμπινγκ δεν υπάρχει παρά ελάχιστη φυσική σκιά από δέντρα και είναι σχεδόν αδύνατον να βρείτε να στήσετε εκεί. Πρέπει να αρκεστείτε σε κάποιες πολύ λεπτές καλαμωτές που προσπαθούν να κάνουν σκιά αλλά δεν τα καταφέρνουν. Αποτέλεσμα είναι το γνωστό σκηνή-καζάνι από νωρίς το πρωί. Αλλά σαν να μην έφτανε αυτό, στο σημείο πνέουν δυνατοί άνεμοι και είσαι με το φόβο πως θα πάρει τη σκηνή ο αέρας.

Οι τουαλέτες είναι άλλη ιστορία. Λίγες και βρώμικες. Όσο ήμασταν εκεί, τα πρωινά δεν είχαν νερό οπότε καταλαβαίνετε τι κατάσταση επικρατούσε. Από κάποιο σημείο και μετά τις κλείδωναν και όποιος ήθελε να τις χρησιμοποιήσει, καλή του τύχη. Ζεστό νερό (όταν είχε νερό) δεν θυμάμαι να είχε αλλά έτσι κι αλλιώς δεν χρησιμοποιώ ζεστό για να πω μετά βεβαιότητος. Κάποιοι γνωστοί μας απηύδησαν και τη δεύτερη μέρα τα μάζεψαν και πήγανε σε άλλο νησί.

Το νησί της Φολεγάνδρου πάντως είναι πανέμορφο και είναι κρίμα που το μοναδικό του κάμπινγκ βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση. Σε καμία περίπτωση μην αλλάξετε προορισμό λόγω του κάμπινγκ. Κάντε την καρδιά σας πέτρα και ανεχτείτε την κατάσταση για λίγες μέρες ή αν μπορείτε βρείτε κάποιο φτηνό δωμάτιο και μείνετε εκεί. Το νησί θα σας αποζημιώσει και με το παραπάνω.

Εγώ ήμουν εκεί το 2003 και ήλπιζα πως μέχρι τώρα ίσως να έχουν βελτιωθεί κάπως τα πράγματα αλλά δυστυχώς έμαθα πως μέχρι και πέρυσι ήταν τα ίδια. Αν κάποιος πήγε ή θα πάει φέτος ή έχει νεότερες πληροφορίες ας μας ενημερώσει.

1 σχόλιο:

mitsx είπε...

Φρέσκος-φρέσκος από τις διακοπές μου στη Φολέγανδρο και τη διαμονή μου στο κάμπινγκ έχω να επισημάνω τα εξής. Για τις 6 ημερες που έμεινα εκεί (1/7- 6/7/2009) δε διαπίστωσα πρόβλημα με τις τουαλέτες και τα μπάνια (καθαριότητα σε ανεκτά επίπεδα-ζεστό νερό-χαρτί υγείας και φύσικά λειτουργούσαν όλες). Το θέμα με τη σκιά παραμένει, γεγονός το οποίο σημαινει ότι δύσκολα θα κοιμηθείτε μετά τις 9.30 το πρωί. Έχοντας όμως τόσες ενδιαφέρουσες διαδρομές να κάνει κανείς στο νησί (ολοι πρέπει και μπορούν να να διασχίσουν τα μονοπάτια της Φολεγάνδρου!), το πρωινό ξύπνημα δεν είναι απαραίτητα κακό.
Η αποστασή από το λιμάνι δεν έχει μικρύνει καθόλου :-) (10' με τα πόδια) οπότε όσοι καπνίζουν ή χρειάζονται οποσδήποτε μια σοκολάτα το βράδυ πρέπει να το έχουν υπόψιν τους για να μη ξεμείνουν.
Τα δρομολόγια των λεωφορείων στο νησί είναι τακτικά και συνδεόυν τη Χώρα με το λιμάνι (τελευταίο στις 01.00), την Αγκάλη (τελευταίο στις 20.00) και την Άνω Μεριά (τελευταίο στις 23.30).
Τα καραβάκια που ξεκινάνε από το λιμάνι και την Αγκάλη για διάφορες απομακρυσμένες παραλίες κοστίζουν (τη στιγμή που γράφονται αύτές οι γραμμές) 8 ευρώ με επιστροφή. Αξίζει να το κάνετε.
Αξίζει επείσης να νοικιάσετε σκουτεράκι (15 ευρώ/μέρα) για να προσεγγίσετε παραλίες που δεν είναι προσβάσιμες με το λεωφορείο ή με καραβάκι.
Ένα μελανό σημείο του νησιού στο σύνολό του και είδικότερα στις πιο τουριστικές περιοχές είναι οι αρκετά τσιμπημένες τιμές, τόσο στη διατροφή (πιτα γύρος 2.5 ευρώ- οπορολαχανικά πανω από 2,5 ευρώ/kg οτιδήποτε) στη διασκέδαση (ποτό 8 ευρώ) και τις μετακινήσεις (Χώρα-Αγκάλη 2 ευρώ η μια διαδρομή). Προτιμήστε να κάνετε τα ψώνια στη Χώρα ή στο μικροσκοπικό παντωπολείο της Άνω Μεριάς αν σας βγάλει ο δρομος από κει, και όχι στο λιμάνι αφού εκεί οι τιμές είναι έως και 20% πάνω (κακό πράμα το μονοπώλιο...) Λαμπρή εξαίρεση αποτελέι το κάμπιγκ όπου η διαμονή είναι αρκετά φτηνή (5 ευρώ το ατομό/3 ευρώ η σκηνή) και τα ποτά σε λογικές τιμές (μπύρα 500ml στο "μπαρ"-2,20 ευρώ). Διαθέτει και φαγητό το οποίο όμως δε δοκίμασα για να μπορώ να φέρω γνώμη αν και οι τιμές του συμπαθητικές. Διαθέτει επίσεις κουζίνες με γκάζι και σκεύη μαγειρικής, ελεύθερα για χρήση και ξύλινους πάγκους για φαγητό.
Σε γενικές γραμμές, αξίζει να επισκεφτεί κανείς το νησί. Δε χρειάζετε να ψάξει κανείς πολύ για να βρει μια σχετικά ήσυχη παραλία, να δροσιστεί σε γαλάζια νερά ύστερα από μια εξερεύνηση σε ένα μονοπάτι που διασχίζει το κυκλαδίτικο τοπίο και να τρυπώσει κάτω από το αρμυρίκι για να φιλοσοφήσει για το τι αξίζει πραγματικά στη ζωή.

Ασε τις ρακέτες σου σπίτι!!!!