Η ιστορία ξεκινάει κάπως έτσι:
Το 1999 μοναχοί του ναού Wat Pha Luang Ta Bua βρήκαν ένα ορφανό τιγράκι και το περιέθαλψαν αλλά δυστυχώς αυτό πέθανε. Στη συνέχεια όπως οι ίδιοι οι μοναχοί λένε, χωρικοί άρχισαν να τους πηγαίνουν τίγρεις και άλλα άγρια ζώα και αυτοί τα φροντίζουν έχοντας τα σαν κατοικίδια. Κάποια στιγμή, δεν γνωρίζω πότε, οι μοναχοί άνοιξαν τις πόρτες του ναού στους τουρίστες που επί αμοιβής μπορούν να επισκεφτούν το ναό, να φωτογραφίσουν και να χαϊδέψουν τις τίγρεις.
Μέχρι εδώ μπορεί να ακούγονται πολύ όμορφα και χαρμόσυνα όλα αυτά αλλά μάλλον ξεχνάμε κάποια πράγματα. Οι τίγρεις είναι άγρια ζώα, δεν είναι κατοικίδια. Η φιλοξενία τους στο συγκεκριμένο ναό δεν γίνεται με σκοπό να αφεθούν κάποια στιγμή ελεύθερα στη φύση όπως αρμόζει να σε τέτοια ζώα αλλά κρατούνται φυλακισμένα για όλη τους τη ζωή. Μάλιστα τα περισσότερα από αυτά πεθαίνουν πρόωρα. Περίπου 1000 τουρίστες επισκέπτονται καθημερινά το ναό. Αριθμός καθόλου ευκαταφρόνητος. Ποίος πιστεύει πως αυτά τα ζώα μπορούν να δέχονται τόσους “επισκέπτες” καθημερινά όταν από φύση τους είναι ζώα μοναχικά;
Εκτός από αυτά, οι συνθήκες φυλάκισης τους είναι άλλο θέμα. Οι τίγρεις δεν ζουν ελεύθερες φυσικά όπως θέλουν να λένε, αλλά σε κλουβιά. Κατά το μεγαλύτερο μέρος της μέρας είναι κλειδωμένες στα κλουβιά τους και κατά τις ώρες που ο ναός γεμίζει τουρίστες τις βγάζουν από τα κλουβιά προς τέρψη του φιλοθεάμονος κοινού. Όμως ακόμη και τότε οι περισσότερες παραμένουν αλυσοδεμένες ή με λουριά στο λαιμό κάτω από τον καυτό Ταϊλανδέζικο ήλιο. Επίσης αν παρατηρήσει κανείς τη συμπεριφορά των ζώων παρατηρεί πως οι κινήσεις τους είναι ελάχιστες, δεν σηκώνονται και δεν περπατάνε κάτι που δείχνει πως είναι πολύ πιθανόν να είναι ναρκωμένες.
Θέλετε να μάθετε λίγα πράγματα ακόμα; Σύμφωνα με έρευνες οργάνωσης για την προστασία των ζώων, υπάρχουν στοιχεία για τα κάτωθι:
- παράνομη διακίνηση τίγρεων και αγορά τους στη μαύρη αγορά από λαθροκυνηγούς στο γειτονικό Λάος.
- κακομεταχείριση και βιαιότητες εναντίων των ζώων όπως χτυπήματα με ξύλα, σφίξιμο των όρχεων, μπουνιές, κλωτσιές, τράβηγμα από την ουρά κα.
- Άθλιες συνθήκες διαβίωσης σε μικρά κλουβιά. Συγκεκριμένα οι τίγρεις είναι κλειδωμένες σε κλουβιά 5 φορές μικρότερα από αυτά που επιβάλουν οι διεθνείς οργανισμοί για την κράτηση ζώων.
- παράνομη αναπαραγωγή διαφορετικών μεταξύ τους ειδών χωρίς την απαραίτητη μελέτη με αποτέλεσμα τα νεογέννητα να πεθαίνουν, να αντιμετωπίζουν προβλήματα και να είναι αυστηρώς ακατάλληλα για ελευθέρωση στη φύση.
Γιατί λοιπόν γίνονται όλα αυτά;
Τα πράγματα είναι απλά. Οι μοναχοί και οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι στο ναό, έχουν στήσει γύρω από τις τίγρεις μια ολόκληρη επιχείρηση. Εκτός από την είσοδο των 8ευρώ (μην το θεωρείται καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό, στην Ταϊλάνδη είναι πολλά λεφτά), χρεώνουν άλλα 20ευρώ για να φωτογραφηθείς με τις τίγρεις ενώ έχουν και ένα μικρό στρατό από εθελοντές που δουλεύουν αφιλοκερδώς! Οι αρχές τις Ταϊλάνδης φυσικά αδιαφορούν και οι διεθνής οργανώσεις για την προστασία των ζώων δυστυχώς δεν μπορούν να επέμβουν.
Φιλοζωικές οργανώσεις και έμπειροι ταξιδιώτες καλούν εδώ και χρόνια για μποϊκοτάρισμα του ναού. Ευρωπαϊκά πρακτορεία αρνούνται να περιλάβουν το ναό στο πρόγραμμα των εκδρομών τους ενώ έγκυροι ταξιδιωτικοί οδηγοί (όπως το travelfish.org και μέχρι προσφάτως και το Lonely Planet) προτρέπουν τους αναγνώστες τους να το αποφύγουν.
Δυστυχώς όποιος έχει πάει στην Ταϊλάνδη έχει δει πως εκδρομές για το συγκεκριμένο “αξιοθέατο” διαφημίζεται σε όλα τα ταξιδιωτικά γραφεία και οι επισκέπτες συνεχώς αυξάνονται. Μέχρι να γίνει λοιπόν κάτι για τα κακόμοιρα αυτά ζώα, καλώ όποιον έχει σκοπό να πάει στην Ταϊλάνδη να μην ενισχύσει με την επίσκεψη του το ναό αυτό και να ενημερώσει και άλλους ανυποψίαστους ταξιδιώτες για την αλήθεια πίσω από τις φωτογραφίες χαμογελαστών τουριστών που χαϊδεύουν τις τίγρεις.
Ολόκληρη η αποκαλυπτική έρευνα της οργάνωσης Care for the Wild International (CWI) υπάρχει στην ιστοσελίδα τους: Tiger Temple - Exploiting the Tiger for Tourist Dollars.
Πολύ θα ήθελα να διαβάσω τη γνώμη σας. Πιστεύετε πως ο ναός αυτός πραγματικά προστατεύει τις τίγρεις και τους παρέχει τις καλύτερες συνθήκες διαβίωσης ή πως ζώα σαν αυτά πρέπει να προστατεύονται αλλά στο φυσικό τους περιβάλλον, μακριά από ανθρώπους, όπως είναι στη φύση τους;
4 σχόλια:
Αν τα πράγματα είναι έτσι, καλώς και συστήνεται η αποφυγή του ναού. Βέβαια όταν είχα πάει εγώ, δεν έλεγε κάτι τέτοιο στο LP.
Αυτό που θυμάμαι, πέρα από το ότι οι τίγρεις δεν ήταν αλυσοδεμένες και η μία μάλιστα περπάτησε προς τον κόσμο από την άλλη άκρη του χώρου, ήταν κυρίως το γεγονός ότι γνωρίσαμε κάποια άτομα (ευρωπαίους/αμερικανούς) που βρίσκονταν εκεί με ένα NGO για να βοηθήσουν την επανένταξη των τιγρών στη φύση και μας είπαν ότι φυσικά θα πάρει καιρό κτλ. Ήταν εθελοντές, ξένοι και με σκοπό αυτό το ιδανικό τελοσπάντων. Ίσως βέβαια από το 2004 κάποιοι υπεύθυνοι να γλυκάθηκαν από το χρήμα και να άλλαξαν τα σχέδια τους. Ξέρεις, καμιά φορά, αυτό που ξεκινά με ιδανικά, διαστρέφεται από τα εκατομμύρια που βγάζουν που σίγουρα βγάζουν.
Είχα πάει με μια συνταξιδιώτισσα η οποία ασχολείται πάρα πολύ με το περιβάλλον, την οικολογία και σπούδασε νομίζω και κάτι παρόμοιο και αυτή το είχε προτείνει. Πάντως, οι Ταιλανδοί δε φημίζονται καθόλου για το πως συμπεριφέρονται στα ζώα (ενώ οι έλληνες θα μου πεις; ένιγουέι...) και έχουν ακουστεί και πολλά για τους ελέφαντες επίσης.
ωραίο ποστ!
Όντως υπάρχουν διχασμένες απόψεις για το ναό ακόμα και από ανθρώπους που έχουν δουλέψει εκεί. Άλλοι, όπως λες, λένε ότι οι συνθήκες για τα ζώα είναι καλές και άλλοι υποστηρίζουν αυτά που ανέδειξε η έρευνα. Σίγουρα δεν είναι εύκολο να ξέρεις πια είναι ακριβώς η αλήθεια και πόσο έχουν αλλάξει τα πράγματα προς το χειρότερο ή το καλύτερο.
Αυτό όμως που νομίζω πως είναι βέβαιο είναι πως, παρά τις προσπάθειες των MKO, οι τίγρεις αυτές έχουν μάθει να είναι πλήρως εξαρτώμενες από τον άνθρωπο και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει ώστε να αφεθούν ελεύθερες. Είναι καταδικασμένες λοιπόν να ζήσουν εφόρου ζωής φυλακισμένες, αξιοθέατο για τους τουρίστες και αυτό είναι που με γεμίζει θλίψη.
.....ενώ έχουν και ένα μικρό στρατό από εθελοντές που δουλεύουν αφιλοκερδώς!......
Εσύ που το ξέρεις αυτό ??
Και πως ζούνε εφόσον δουλεύουν αφιλοκερδώς ??
Διαβάστε τον ταξιδιωτικό οδηγό του skroutzholidays.com για την Ταϊλάνδη.Με βοήθησε πολύ μια και μπορείς να κλείσεις φθηνά ξενοδοχεία, να εντοπίσεις τις οικονομικότερες πτήσεις είτε απευθείας είτε με ανταπόκριση καθώς και παρέχει πλήθος συμβουλών για το ταξίδι. Για να τον δείτε κάντε κλικ εδώ.
Δημοσίευση σχολίου