Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2009

Γιορτή νερού στην Ταϊλάνδη

Songkran, Water Festival, ThailandΚάθε χρόνο για 3 ημέρες τον Απριλίου, ολόκληρη η Ταϊλάνδη μεταμορφώνετε σε ένα τεράστιο παιχνίδι μπουγέλου. Η ονομασία της γιορτής είναι Songkran αλλά είναι επίσης γνωστό φεστιβάλ νερού (water festival).

Songkran, Water Festival, ThailandΗ λέξη Songkran σημαίνει “μετάβαση” και η γιορτή έχει δυο έννοιες: τη μετάβαση από το ένα έτος στο άλλο, αφού συμπίπτει με την αλλαγή του σεληνιακό έτους που είναι η παραδοσιακά η πρωτοχρονιά των Ταϊλανδών αλλά και τη μετάβαση από τη ζεστή περίοδο προς την περίοδο των μουσώνων.

Songkran, Water Festival, ThailandΓια 3 μέρες λοιπόν σε κάθε πόλη και χωριό της χώρας όλοι ξαναγίνονται παιδιά και ξεχύνονται στους δρόμος εξοπλισμένοι και εφοδιασμένοι με μπουκάλια νερό, μάνικες, νεροπίστολα αλλά και αλευρόνερο. Με τη θερμοκρασία την εποχή αυτή να ξεπερνά πολλές φορές τους 35 βαθμούς, ποιος λέει όχι σε ένα δροσερό κουβά νερό. Songkran, Water Festival, ThailandΔεν έχει σημασία η ηλικία, όλοι συμμετέχουν, γέροι και παιδιά. Ούτε έχει σημασία αν είσαι ντόπιος ή ξένος. Είναι μια γιορτή για όλους. Όσοι περισσότεροι τόσο το καλύτερο. Και όσο πιο μούσκεμα γυρίσεις στο σπίτι το βράδυ, τόσο πιο καλά θα σου πάει η χρονιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: